La importància de fer radiografies als 6 anys

Si per alguna cosa es caracteritzen les boques dels nens i nenes és per com es belluguen!

Les radiografies d’un infant de 6 anys, el primer cop que les veus, fan una mica de por, perquè hi pot veure les dents de llet l i totes les definitives amagades a sota.  I és important fer-les d’hora per a controlar que les dents definitives estan sortint on toca.

Sovint ens trobem que no és així i que hi ha dents que perden el seu camí, es veuen bloquejades o fins i tot no hi son o hi ha dents de més.

Si no hi fem res el resultat podria ser  que la dent definitiva es perdi en el paladar o la mandíbula, no surti mai o fins i tot que lesioni la dent del costat causant una pèrdua de dent.

Per evitar-ho, ens agrada fer una radiografia a la primera visita i si cal fer un control periòdic d’alguna dent en concret.

 

Els moviments dentals més comuns que es veuen en les radiografies

En aquest article, repassarem els tipus de moviments que solem veure en les radiografies i que, gràcies a elles, ens permeten fer moviments amb temps suficient per evitar mals majors. Parlem dels casos més comuns, que són:

  • Ullals inclosos,que surten “de través”
  • Transposicions, dents que han intercanviat la seva posició.
  • Supernumeraris o dents “de més”
  • Exfoliació precoç: Dents definitives que fan caure dents que no toquen
  • Quists que intervenen en l’os
  • Agenèsia o falta de dents

Ullals inclosos, que surten “de través”

En aquesta radiografia hi ha un ullal que està entravessat en horitzontal a la mandíbula.

La importància de fer radiografies als 6 anys 0

En aquesta altra, veiem que també els ullals surten horitzontalment en el maxil·lar.

La importància de fer radiografies als 6 anys 1

Transposicions

I en aquesta última, l’ullal se n’ha anat cap endarrere i està posicionat entre els dos premolars. En aquest cas parlem de “transposicions”.

La importància de fer radiografies als 6 anys 2

Supernumeraris o dents “de més”

En aquesta radiografia surt una pala extra, que s’haurà de treure. Quan hi ha dents de més en una boca, parlem de “supernumeraris”.

La importància de fer radiografies als 6 anys 3

Exfoliació precoç: Dents definitives que empenyen dents que no toca

Cada dent de llet és “empesa” per la seva dent corresponent definitiva. En aquest cap, trobem que vàries dents definitives estan “reabsorbint” dents que no toquen i també s’haurà de corregir.

La importància de fer radiografies als 6 anys 4

Quists que intervenen en l’os

En aquest cas trobem un quist benigne que ha afectat l’os de la mandíbula i serà el maxil·lofacial qui intervindrà per trobar la solució pertinent.

La importància de fer radiografies als 6 anys 5

Agenèsia o falta de dents

En aquest pacient trobem que li falten els dos incisius laterals i no li sortiran mai. Cal a dir que totes aquests situacions són força comuns.

La importància de fer radiografies als 6 anys 6

En aquest altre cas, veiem que aquesta dent de llet no tindrà mai una definitiva, un fet que es diu agenèsia. I a més a més, té un ullal inclòs que surt de través.

La importància de fer radiografies als 6 anys 7

Conclusió: sempre és un bon moment per fer radiografies però entre els 6 i els 8 anys és clau

Com comentàvem en aquest article, “El que als 3 anys se soluciona amb 3 mesos, als 13 anys se soluciona amb 3 anys”, al voltant dels 9 anys solen sortir els ullals i no és estrany trobar-nos boques amb dents molt ben col·locades en les que, de sobte, surt un ullal fora de lloc.

El més recomanat, per tant, és fer un seguiment constant de la boca dels més petits i no patir per no haver fet una radiografia.

Esperem que aquest article t’hagi estat molt útil i qualsevol dubte ja saps que estem a la teva disposició.

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.