Pot el teu dentista saber que estàs embarassada abans que tu?

Comencem aquest post amb una mica d’humor per explicar-te que, una vegada més, el nostre cos emet “senyals” que ens remeten a altres temes de salut.

Ho comentàvem en un post que vam compartir sobre com el cos està comunicat i una geniva ens podia informar d’una inflamació en una altra banda del cos… Per si et fa ganes, aquí tens l’enllaç.

Doncs bé, avui et parlem de com les genives es converteixen en senyals molt  probables d’embaràs.

Les genives inflamades són el principal problema de salut dental de les embarassades

Qui en té la culpa, si ens fem revisions i higienes de manera regular?

La resposta és clara: les hormones.

Els canvis hormonals i vasculars acaben desencadenant la inflamació de les genives. Aquesta inflamació es produeix des de l’inici de l’embaràs i es pot allargar fins la lactància.

El “Granuloma de l’embaràs” o “Tumor de l’embaràs”.

Tot i que té un nom que pot espantar, cal destacar que el Granuloma de l’embaràs és un tumor petit, de la mida aproximada d’una llentia.

I, sobretot, que és benigne. Creix a la geniva i sol desaparèixer espontàniament després del part. No cal alarmar-se si es detecta. Només cal anar al dentista per garantir que tot està dintre de la normalitat.

Afecten els vòmits a l’erosió dental o poden provocar càries?

Tot i que es una de les creences que s’associen als problemes dental durant l’embaràs, no està demostrat científicament que els vòmits o el canvi en la salivació acabin provocant càries.

Si bé, els vòmits poden tenir un impacte lleuger sobre l’esmalt, és relativament poc freqüent que ens trobem amb aquests casos. I, malauradament, veiem molt més aquests efectes de pèrdua d’esmalt en casos de bulímia.

Com actuar en cas de problemes dentals durant l’embaràs?

Primer de tot, abans de tenir un problema, en saber que estem embarassades, recomanem fer una visita amb l’odontòleg. Així podrem controlar i donar les pautes més adequades a cada pacient.

En aquesta primera visita, recalcarem que si és necessari fer algun tractament dental, es realitzaria durant el segon trimestre, que és el trimestre daurat, el més segur per portar a terme qualsevol intervenció dental.

També donarem les pautes i recomanacions habituals que compartirem en el següent punt i, a més a més, farem ènfasi en què no es recomana fer un tractament de blanqueig dental.

Consells de salut dental durant l’embaràs

Aquí tens un llistat de recomanacions per a tenir cura de la teva salut dental durant l’embaràs:

  • Una higiene i revisió tot just assabentar-se de l’embaràs
  • Bona higiene dental 3 cops al dia, incorporant fil dental en cada raspatllat, així com raspalls interproximals
  • Raspallat de la llengua per evitar l’acumulació de bacteris
  • Ús de raspalls petits per reduir les nàusees durant l’embaràs
  • Pastes dentífriques amb fluor per oferir màxima protecció contra la càries
  • Bona alimentació evitant sucres i begudes carbonatades
  • Si es tenen vòmits, beure aigua i bicarbonat després de vomitar, ja que contraresta l’acidesa i protegeix l’esmalt.
  • Evitar el cafè especialment si es tenen nàusees
  • Esperar 3 hores mínim entre sopar i anar a dormir

Etiquetes:

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.