Inici » Tractaments » ATM i dolor orofacial

Bruxista?

L’articulació temporomandibular (ATM) és l’estructura anatòmica que relaciona el còndil de les mandíbules amb l’os temporal del crani, a través d’un disc i els lligaments propis de la mateixa. Gràcies a ella realitzem funcions tan importants per a la nostra supervivència com són la succió i la masticació.

La Síndrome de Disfunció de l’Articulació Temporomandibular és un grup de malalties relacionades amb l’articulació de la mandíbula, la seva musculatura i les estructures associades a aquestes (músculs, lligaments, dents…).

El bruxisme és una anomalia dels hàbits masticatoris que provoca grans desgastos de les dents i dolor orofacial. Consisteix en apretar o fregar les dents de forma involuntària. Davant una situació de bruxisme crònic, l’articulació temporomandibular es pot arribar a veure molt afectada i provocar forts dolors cranioencefàlics i facials.

Hi ha dos tipus de bruxisme: el bruxisme diürn, que es caracteritza principalment per apretar les dents generant una gran tensió a la mandíbula durant el dia, i el bruxisme nocturn, que es basa en fregar les dents durant el son (encara que també sol anar acompanyat d’apretament).

ATM i dolor orofacial infografia

Quins riscos comporta el bruxisme?

Mal de cap, hipersensibilitat (al fregar, l’esmalt s’erosiona amb la fricció comportant major sensibilitat al fred, a la calor…), fatiga i rigidesa muscular, dolor i inflamació mandibular, disfunció temporomandibular, desgast i/o fractura de dents, retracció de les genives, dificultats en mastegar, afectacions estètiques, etc.

Què pot provocar el bruxisme?

L’estrès, la falta de somni i les alteracions en l’oclusió dental, són factors influents en el desenvolupament del bruxisme, encara que últimament es parla de possibles alteracions a nivell dels neurotransmisors del sistema nerviós central.

Què es pot fer en aquests casos?

És recomanable acudir al seu dentista. Ell s’encarregarà de fer un estudi i diagnosticar el cas i tractar-ho si és necessari. L’ús de fèrules de descàrrega fèrules (mio-relaxants o protectors oclusals) són molt recomanades en aquests casos per evitar el desgast dental produït pel bruxisme evitant el frec de les dents i per relaxar els músculs a l’hora d’apretar reduint, així, les conseqüències del bruxisme.

Si vostè és bruxista nocturn, a més d’usar aquests protectors o fèrul·les oclusals, aconsellem fomentar un millor descans reduint l’activitat i evitant l’alcohol, el cafè i altres substàncies excitants hores abans d’anar-se a dormir. Les tècniques de relaxació i no fumar, ens ajudaran a conciliar millor el son.

Símptomes:

Els símptomes més freqüents de la patologia de l’ATM és el dolor localitzat a l’articulació i en els músculs masticatoris, dificultat i limitacions en l’obertura de la boca i en el moviment de mandíbula, maldecap, a l’oïda, a les cervicals i a l’esquena, i sorolls a l’articulació. La mandíbula bloquejada, notar rigidesa i cansament en els maxil·lars, canvis en la mossegada i desgast i hipersensibilitat dental solen ser també signes d’aquesta patologia.

Creu vostè que pot estar patint bruxisme?

Si creu que pot tenir bruxisme, no dubti a demanar-nos consell. Demani’ns hora aquí i estudiarem el seu cas de forma individualitzada. Disposem d’un equip de professionals a la seva disposició per valorar el seu cas i resoldre els seus dubtes sobre la seva salut bucodental.

ATM i dolor orofacial

Especialista:

Núria Gràcia Adrados

Ortodoncista

Odontóloga especialista en ortodòncia.

Domina els tractaments amb Invisalign i brackets en joves i adults així com l’ortodòncia infantil.
Us escoltarà i junts podreu decidir quina opció és millor en el vostre cas.

Seguir llegint

Anna Jofré Puigcorbé

Odontòloga

Odontòloga general i especialista en Pròtesi i Estètica dental.
Destaca pel seu sentit artístic en realitzar caretes de composite. Aconsegueix somriures estètics, naturals i sans, tots els seus pacients estan feliços amb el resultat.

Seguir llegint