Inici » Tractaments » Odontologia conservadora | Tractaments | Centre Dental M. Castellsagué

Protegeixi el seu somriure

L’odontologia conservadora consisteix en utilitzar totes les tècniques que tenim a l ‘abast per conservar la dent i evitar-ne l’extracció. Les obturacions per càries, reconstruccions, endodòncia, etc., són alguns dels tractaments que comprèn l’odontologia conservadora.
També formen part d’aquesta l’anomenada Odontologia Preventiva que inclou tot el que tenim a mà per prevenir les malalties dentals en revisions, higienes dentals, fluoritzacions, etc.

Odontología consevadora

Què és la càries i per què es produeix?

És una malaltia bacteriana que destrueix les dents. Es produeix per l’acumulació de placa bacteriana a la boca generant àcids que disminueixen el pH intraoral desprotegint l’esmalt i causant la seva desmineralització.

Una càries sense tractar pot provocar conseqüències més greus?

Sí. Si aquesta càries no és tractada i segueix evolucionant pot arribar a afectar al nervi (o polpa dental) causant fort dolor per la inflamació del nervi. Arribat a aquest punt, caldrà la realització d’una endodòncia, per intentar salvar la dent.
Una infecció i inflamació de la polpa pot portar a la infecció dels teixits que envolten la dent causant periodontitis.

També pot ocasionar el trencament de la dent requerint la seva restauració o, depenent de la gravetat de la fractura, fins i tot pot necessitar la seva extracció.

Així que, encara que a simple vista una càries pugui semblar “inofensiva”, si no es detecta a temps o no es tracta, pot comportar complicacions agreujant la salut bucodental. Una correcta higiene bucal, revisions periòdiques al dentista i un diagnòstic a temps, són mesures molt efectives per evitar el càries i les seves complicacions.

Si estic embarassada tinc major risc de patir càries?

Sí. La debilitació de l’esmalt pels vòmits i nàusees, un canvi en la secreció i composició de la saliva, el descuit en els hàbits d’higiene oral o la presa de més aliments ensucrats dels habituals, exposa a les dents a un major risc de patir càries.

Els nens, com han de rentar-se les dents?

Quan apareixen les primeres dents ja es pot utilitzar raspall de dents, però sense pasta de dents. A l’edat dels 2 anys aproximadament, quan ja tenen totes les dents, poden començar a utilitzar el raspall de dents infantil (amb capçal petit i filaments suaus) i una petita quantitat de pasta dentifrícia infantil i amb supervisió d’un adult. Amb l’ajuda d’un adult, el petit anirà adquirint els bons hàbits d’higiene bucodental que contribuiran a una millor salut i a prevenir problemes com la càries.

Altres tractaments conservadors:

La col·locació de fèrules de descàrrega per a pacients amb bruxisme és una de les tècniques conservadores ja que el que es busca és preservar la dent del desgast excessiu produït pel refregament i apretament excessiu entre les dents.

Especialistes:

Laura García Palma

Odontòloga

Col. 4465 pel COEC

Odontòloga col·laboradora en el Centre Dental M. Castellsagué.

Laura García Palma

Anna Jofré Puigcorbé

Odontòloga

Col. 5708 pel COEC

25 anys d’experiència en el Centre Dental M. Castellsagué com a auxiliar, higienista dental i posteriorment col·laborant com a odontòloga.

Anna Jofré Puigcorbé