“El que als 3 anys se soluciona amb 3 mesos, als 13 anys se soluciona amb 3 anys”

Comencem aquest article citant una frase molt real de la doctora Esmeralda Herrero, per portar-la al nostre terreny diari: les dents.

Molts cops els pares i les mares es pregunten i qüestionen si val la pena corregir algunes petites problemàtiques que detectem quan són tan petits i encara tenen dents de llet.

La resposta és clara: SÍ, perquè el que als 3 anys se soluciona amb 3 mesos, als 13 anys se soluciona amb 3 anys

Si us heu fixat no tothom te les dents en la mateixa posició, cada boca és única i això es deu a que intervenen múltiples factors en la posició final de les dents.

Si els analitzem tots, podrem intervenir i influir en ells per intentar evitar els tractament amb aparells o, si més no, minimitzar-ho.

Així que atents, que ens posem tècnics però intentarem explicar-t’ho de manera senzilla! Aquí tens un petit llistat dels temes que parlarem.

 • Genètica: tel de la llengua o “frenillo” lingual hipertròfic, dents supernumeràries, dents bloquejades, canins inclosos, patrons esquelètics determinats.
 • Hàbits: xumet, dit, posició al dormir, onicofàgia (mossegar ungles), etc..
 • Funcions: respiració oral, deglució atípica, masticació
 • Tractament precoç amb pistes de Planes


Com podem ajudar?

 

 1. Fent una bona primera visita

En aquesta primera visita inclourem una bona historia clínica, un examen de les dents i una radiografia. Gràcies a tot això es pot detectar:

 • Dents extres que interfereixen en la erupció de les dents definitives
 • Dents bloquejades: de vegades la dent de llet cau abans d’hora i es menja l’espai per a que surti la definitiva, si no es tracta la dent definitiva no podrà sortir
 • Frenillo lingual hipertròfic que obliga a mantenir la llengua baixa i com a resultat disminueix el creixement del maxil·lar, donant lloc a paladars estrets on no hi caben les dents
 • Control de canins: són unes dents que a vegades es perden al paladar. Si ho detectem a temps, podem evitar-ho traient les dents de llet estratègicament.

No seria la primera vegada que als 13 anys ens arriben pacients, amb una boca perfectament alineada, amb un ullal que surt amb posició horitzontal.

La previsió, en aquest cas, serà una gran aliada i estalviadora de disgustos.

 1. Control d’hàbits

L’ajuda de l’odontopediatra o l’ortodoncista pot ser clau per ajudar a tenir uns bons hàbits bucals infantils.

Com? Doncs mitjançant molta informació i el reforç positiu intentem ajudar als nens a aconseguir deixar hàbits que estan interferint en el creixement correcte ossi.

Aquí et destaquem aquells hàbits que s’han d’anar revisant, tant a casa, com al dentista:

 • El xumet: és un dels grans protagonistes que provoca moviments a les dents que són bons de controlar si l’ús d’aquest gran amic infantil no s’allarga.
 • El dit: el cas de succió digital, com el xumet, pot afectar també a la mossegada dels més petits, a més de tenir repercussió òssia.
 • Mateixa posició al dormir sempre: una pressió continua sobre un os pot afectar al creixement d’aquest.
 1. Control de funcions

Tenir un bon control de les funcions és molt important, una mala funció deriva SEMPRE en problemes ossis i com a conseqüència en problemes dentals:

 • La masticació: com comentàvem en una publicació de fa un temps, fixar-nos per quin costat masteguen els nostres fills es pot servir per detectar possibles problemes musculars i posturals que poden afectar el creixement dels petits. Si el nen mastega sempre pel mateix costat s’hipertrofia la musculatura d’un mateix costat i es produeix un creixement asimètric i una maloclusió asimètrica. Un creixement simètric es pot aconseguir ajudant al nen a mastegar pels dos costats alternativament. De vegades és tan fàcil com polir una dent de llet que li molesta per mastegar per un costat.
 • La respiració: respirar amb la boca oberta obliga al nen a matenir la boca oberta i la llengua baixa, sinó l’aire no entra. El creixement del maxil·lar es veu disminuït donant lloc a un paladar estret on no hi caben les dents i la mandíbula posterior rota fent un creixement vertical. Entre pares, otorrinos i odontòlegs podem aconseguir reeducar la respiració. Un nen amb una respiració correcta, descansarà millor, es concentrarà i rendirà més i tindrà un creixement sa. En aquesta publicació te’n comentàvem més detalls.
 • La deglució, és a dir, la manera amb què els nens empassen, evoluciona des que neixen fins que els hi surten les primeres dents. Amb la lactància, els bebès posen la llengua per les genives i fan la musculatura forta. Quan surten les primeres dents, la deglució canvia i la llengua es situa al paladar. Si aquesta posició no s’aconsegueix i la llengua es col·loca entre les dents al tragar, es pot acabar amb una mossegada oberta anterior. Una maloclusió que podem detectar entre odontòlegs i logopedes i es pot solucionar amb exercicis.
 1. Tractament precoç

Molts cops ens trobem amb nens que necessiten una mica més d’ajuda perquè per els factors que hem explicat anteriorment ja els hi ha provocat una maloclusió. Dels 3 als 6 anys existeix un tractament sense aparells que en 3-6 mesos ha corregit el problema

Les Pistes de Planes són unes muntanyetes de resina transparent que guien la mandíbula cap a la seva posició correcta i obliguen al nen a mastegar correctament

 • Son còmodes, son fàcils de posar, molt efectives i ens permeten corregir grans maloclusions de la manera més SIMPLE I FISIOLÒGICA possible en tant sols 3-6 mesos.
 • Podem corregir, mossegades creuades laterals i anteriors, sobremossegades i classes II
 • Son ideals per a posar dels 3 als 6 anys, més endavant ja no funcionen tan bé.

A continuació et compartim algunes imatges perquè vegis més fàcilment el tipus de dents infantils.

 

Mossegada creuada anterior            Sobremossegada Pistes de Planes
“El que als 3 anys se soluciona amb 3 mesos, als 13 anys se soluciona amb 3 anys” 0 “El que als 3 anys se soluciona amb 3 mesos, als 13 anys se soluciona amb 3 anys” 1 “El que als 3 anys se soluciona amb 3 mesos, als 13 anys se soluciona amb 3 anys” 2
Acabem aquest gran article incloent una taula amb problemes i tractaments habituals que fem a la Clínica Dental Castellsagué.

 

PROBLEMA

TRACTAMENT INTERCEPTIU

Ullal inclòs  en horitzontal al paladar: l’ullal s’ha quedat atrapat atravessat al paladar i mai sortirà, és molt hereditari.

 

Exodòncia de l’ullal de llet i control radiològic.

Temps de tractament: 30 minuts

Hipertrofia fre o frenillo lingual Frenicotomia i rehabilitació

Temps de tractament 3 mesos

Hàbit de dit, xumet o posició al dormir. Eliminació de l’hàbit mitjançant informació i reforç positiu.

Temps de tractament 3 mesos

Respiració Oral Resecció amígdales o carnots

Reeducació respiració amb logopeda

Cinta adhesiva tancant la boca per dormir

Temps de tractament màxim 3 mesos

Masticació unilateral Tallat selectiu: es poleixen les cúspides de les dents de llet que estan interferint en la correcta masticació

Temps de tractament: 30 min

Deglució atípica Rehabilitació amb logopeda

Temps de tractament 3 mesos

Mossegada creuada unilateral amb desviació de la mandíbula: el pacient mossega al revés normalment a causa d’un paladar estret això l’obliga a desviar la mandíbula cap a un costat. Tractament amb pistes planes (unes muntanyetes de resina transparent que es posen per centrar la mandíbula) + control de la masticació

Temps de tractament: 6 mesos, creixement simètric del pacient

Mossegada creuada anterior: el pacient mossega al revés a nivell anterior Tractament amb pistes planes (s’allarguen les dents anteriors amb resina de manera que el pacient es veu obligat a mossegar bé) + control de la masticació

Temps de tractament: 3 mesos, creixement simètric del pacient

Sobremossegada: les dents superiors tapen totes les dents inferiors a nivell anterior provocant un bloqueig al creixement de la mandíbula Tractament amb pistes planes (unes muntanyetes de resina transparent) + control de la masticació

Temps de tractament: 3-6 mesos, creixement mandibular lliure.

Esperem haver-te convençut que les revisions al dentista des que surt la primera dent són de vital importància.

Si tens algun dubte, aquí estem tot un equip de professionals per acompanyar-te i guiar-te en aquest món de les dents i el creixement.

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.