Sucre, aliment de la càries

El sucre i la càries

Segons l’Atlas de la Salud Bucodental de la Federación Dental Internacional (FDI), a Espanya hi ha 371 milions de dents amb càries i molts casos es podrien evitar reduint el consum de sucre

Segons la FDI la càries és la malaltia crònica més estesa del món i és un repte per a la salut pública. El Consejo General de Dentistas de España assenyala al consum excessiu de sucre com un dels causants evitables més habituals de càries. El Dr. Óscar Castro, President del Consejo General de Dentistas, diu que el consum de sucre altera els nivells de bacteris de la boca els quals converteixen el sucre en àcid i aquest desmineralitza l’esmalt de les dents deixant-los exposats al risc de patir càries.

1,8 milions d’infants menors de 12 anys tenen càries en dents primàries

Segons dades de la FDI, a Espanya 1,8 milions d’infants menors de 12 anys tenen càries en dents primàries. Són xifres alarmants que cal reduir. És per això que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana limitar el consum de sucres lliures (màx. 25gr diaris tan en adults com en nens) i seguir una alimentació adequada. La FDI afegeix la recomanació de no donar biberons amb begudes ensucrades o sucs de fruita. És important que els nens i nenes adquireixin uns bons hàbits d’higiene bucodental i alimentaris des de ben petits. El sucre no només ocasiona càries sinó que també pot portar a problemes de sobre-pes i obesitat i tot el què això comporta.

33 milions de persones majors de 12 anys tenen càries a les seves dents permanents

Els adults tampoc estem exempts de patir càries, les dades de la FDI indiquen que a Espanya, 33 milions de persones de més de 12 anys tenen càries i 803.000 majors de 65 anys no els queda cap dent. A part, el sucre pot acabar provocant diabetis, la qual també està relacionada amb la periodontitis (malaltia de les genives).

Conseqüències d’una càries no tractada

  • Dolor
  • Agreujament de la càries i possible afectació del nervi dentari amb perill de necrosi del nervi o, fins i tot, de pèrdua de la dent. Si una càries no es tracta a temps pot arribar al nervi, aquest es pot inflamar i, si no s’endodoncia a temps, es pot perdre el nervi o, fins i tot, requerir-se una extracció.
  • Mala aparença estètica de les dents
  • Debilitament de la dent
  • Mal alè i mal sabor de boca
  • Alteració de la saliva
  • Sensibilitat dental
  • Risc de fractura de la dent
  • Malestar general, reducció de la productivitat per dolor i mala qualitat de vida
  • Impacte negatiu en el creixement dels infants
  • Possible afectació a les genives i a tot l’organisme (problemes de cor, de ronyó, etc.). Risc de patir més problemes de salut derivats.

 

La càries pot portar molts mal de caps que et podries evitar seguint uns consells bàsics:

  • Seguir una bona alimentació i una vida saludable

  • Limitar el consum de sucre
  • Anar al dentista com a mínim un cop l’any (tal i com recomana el COEC aquí)
  • Portar als nens i nenes a l’odontopediatra per a realitzar les pertinents fluoracions, revisions, seguiments, etc., i consultar-li dubtes relacionats amb la salut dental i les diferents etapes de creixement de l’infant.
  • Seguir una correcta higiene bucodental. Consulta aquí 2 articles sobre higiene bucodental:

  • Al primer signe de possible càries (dolor, mal sabor de boca, taca fosca, sensibilitat dental, etc.), no esperar i anar al dentista

La prevenció, les revisions dentals periòdiques, la higiene bucodental i l’odontologia conservadora són claus per evitar mals majors.

Aliments que porten sucre i no ho sabies:

La web SinAzucar.org il·lustra gràficament molts aliments i productes que porten sucre i no ho sembla i les quantitats que porta cadascun d’ells. És una bona eina per a ser conscient de la quantitat de sucre que ingerim sense saber. Aquí un exemple:

Sucre, aliment de la càries 0

FONTS:

CONSEJO GENERAL DE DENTISTAS DE ESPAÑA: “Limitar el consumo excesivo de azúcares ayuda a mantener una buena salud bucodental toda la vida”. (2018) http://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-consejo/notas-de-prensa-consejo/item/1450-limitar-el-consumo-excesivo-de-azucares-ayuda-a-mantener-una-buena-salud-bucodental-toda-la-vida.html

FDI. “Atlas de la Salud Bucodental. EL DESAFÍO DE LAS ENFERMEDADES BUCODENTALES Una llamada a la acción global”. (2015)

file:///C:/Users/recepcio1/Downloads/book_spreads_oh2_spanish%20(1).pdf

GENCAT. “Per prevenir la càries, raspalleu-vos les dents” https://www.youtube.com/watch?v=7f_f9iD9Srk

GENCAT. “Piràmide alimentària” http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/home_canal_salut/professionals/temes_de_salut/salut_alimentaria/documents/arxius/piramide2.pdf

GENCAT. “Piràmide de l’alimentació saludable” https://www.youtube.com/watch?v=ssEZRrOPny4

SINAZÚCAR.ORG www.sinazucar.org

Més info:

Com netejar les dents del meu nadó?

Higiene lingual: com netejar la llengua per evitar mals majors

Què és l’odontologia conservadora?

Periodontitis i diabetis: una associació bidireccional

Re-endodonciar és tornar a matar el nervi?

Endodòncia

Odontopediatria

Odontologia conservadora

Prevenció i higiene dental

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.