Endodoncia

Re-endodonciar és tornar a matar el nervi?

Conceptes com “endodòncia”, “re-endodòncia”, “fèrula” o “obturació” són termes odontològics que poden semblar estranys o desconeguts per a la majoria de pacients. Per això en el Centre Dental M. Castellsagué ens agrada explicar de forma clara què signifiquen com per exemple la diferència entre una endodòncia i una re-endodòncia.

ENDODÒNCIA

Una endodòncia és el que popularment es coneix com a “matar el nervi” i consisteix en extreure el nervi i netejar la cavitat polpar de la dent quan aquesta té una infecció a la polpa dentaria o el nervi ja s’ha necrosat (“mort”).

Quan se sol recomanar una endodòncia?

Es sol realitzar quan:

 • El pacient sent un dolor intens a la dent quan entra en contacte amb fred o calor o de forma espontània
 • Hi ha una infecció activa a la polpa (nervi)
 • El nervi ja s’ha necrosat (mort)
 • Una càries profunda ha arribat al nervi
 • Hi ha una afectació del nervi per un cop
 • Una malaltia periodontal (de les genives) associada hagi pogut arribar a afectar al nervi
 • S’ha produït una inflamació del nervi en una dent que ha estat reconstruïda diverses vegades i ha patit alguna filtració o circumstància especial

Recordem que cada cas és especial i que només un dentista pot diagnosticar i tractar. Si creus que pots tenir algun símptoma, contacta amb el teu dentista de confiança.

Com es fa una endodòncia?

EndodonciaEl procés habitual d’una endodòncia sol ser el següent:

 1. Estudi del cas i diagnòstic per part de l’especialista.
 2. Anestèsia local.
 3. Aïllament de la zona, preparació de la dent i obertura.
 4. Medició de la profunditat de la cavitat polpar.
 5. Neteja i conformació del conducte per on passa el nervi.
 6. Reforçar l’estructura de la dent col·locant un material específic resistent a la cavitat on abans hi havia el nervi.
 7. Tapar l’obertura amb una obturació provisional per evitar l’entrada de bacteris.
 8. Al cap d’uns 10 dies aproximadament, substitució de l’obturació provisional per una definitiva, una reconstrucció o una funda o be restaurar la dent amb un inlay, onlay o una corona.

REENDODÒNCIA

Un cop endodonciada la dent, el nervi ja no hi és i, per tant, quan parlem de re-endodonciar no es tracta de “tornar a matar el nervi”. Una re-endodòncia consisteix en substituir els materials col·locats dins la dent durant l’endodòncia en cas d’haver-se produït alguna anomalia. Una anomalia podria ser una filtració bacteriana que envaeixi el conducte radicular i que progressi a través d’aquest fins arribar a l’os que rodeja a la dent, produint dolor i inflamació o en els pitjors dels casos, un abscés dental.

En aquests casos caldria retirar tot el material que es va posar al fer l’endodòncia, desinfectar de nou el conducte o conductes de la peça, obturar-los de nou i restaurar la dent de la forma més adequada ja sigui amb una obturació senzilla o de forma molt més habitual amb un inlay, onlay o corona.

Per a més informació: https://www.centredentalcastellsague.cat/tractaments/endodoncia/

93 870 98 06 info@centredentalcastellsague.cat

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.