diabetis i periodontitis clínica dental granollers g

Periodontitis i diabetis: una associació bidireccional

Les malalties periodontals són més freqüents en diabètics i la diabetis és més freqüent en pacients amb malalties periodontals

 
El Dr. Bernd Stadlinger i els professors Hendrik Terheyden, Soren Jepsen i Mariano Sanz, en el vídeo científic “Comunicació cèl·lula a cèl·lula. Salut oral i salut sistèmica: l’interlink entre la periodontitis i la diabetis”, il·lustren com la periodontitis i altres processos inflamatoris de la cavitat oral contribueixen al desenvolupament de malalties generals i influeixen de forma negativa en el curs d’aquestes.

Aquest projecte científic-divulgatiu compte amb el suport de la fundació Sunstar Foundation and Sunstar i mostra les complexes interaccions intercel·lulars i assenyala els camins del desenvolupament i la progressió de les malalties generals que sol causar la periodontitis centrant-se en l’atherosclerosis i la diabetis tipus 2.

Una bona higiene dental i la prevenció en salut periodontal és clau

Prevenció i higiene dentalÉs molt important tenir en compte la importància d’una bona salut gingival. Les malalties periodontals no només poden ocasionar problemes locals (pèrdua de dents, sangrat de genives, mal alè, retracció de les genives, mobilitat de dents…), sinó que també poden arribar a afectar a tot l’organisme. Amb la periodontitis, grans quantitats de bactèries periodontals poden passar a la sang augmentant el risc de patir malalties cardiovasculars, descompensació de diabetis, part prematur, etc. Cal extremar, doncs, les precaucions en pacients que poden ser potencials malalts cardiovasculars, diabètics i embarassades.

“La periodontitis pot ocasionar efectes sistèmics lluny de la cavitat oral”

El vídeo exposa que “els patògens periodontals són invasius i es poden propagar pel cos a través de la circulació sanguínia”. “Poden penetrar les parets vasculars i proliferen en l’endoteli. La resposta immunològica a aquests patògens pot conduir a aterogènesi en les parets vasculars i induir dany potencialment letal”. “Les citoquines proinflamatòries que s’alliberen en la periodontitis crònica poden reaccionar amb els receptors d’insulina de les cèl·lules i, per tant, inhibeixen el transport de glucosa a les cèl·lules, elevant els nivells de sucre en sang i provocant la secreció excessiva d’insulina.”

VIDEO: http://www.efp.org/newsupdate/2015/oral-health-and-general-health

“De persones grans de 65-74 anys, només el 10,3% tenen les genives sanes”

OdontogeriatríaSegons l’Informe SEPA/FUNDACIÓN SED titulat “Diabetes y enfermedades periodontales” (2016), les malalties periodontals afecten a una gran part de la població i destaca que, “en persones grans de 65-74 anys, només el 10,3% tenen les genives sanes”. Afegeix que “el 6% de la població espanyola té diabetis però encara no li ha estat diagnosticada”. És per això que les revisions bucodentals anuals són tan importants per a la detecció, prevenció i ràpida actuació.

“La associació entre diabetis i periodontitis és bidireccional”

Segons diferents investigadors, la diabetis pot provocar una resposta inflamatòria exacerbada davant els bacteris patògens existents a la geniva i altera la capacitat de resolució de la inflamació i la capacitat de reparació posterior, cosa que accelera la destrucció dels teixits de suport periodontals  (Lalla i Papapanou, 2011). I també afegeixen que la periodontitis pot iniciar o incrementar la resistència a la insulina d’una forma semblant a com ho fa la obesitat, afavorint l’activació de la resposta immunitària sistèmica iniciada per les citoquines (Santos-Tunes, 2010).

Fonts:

European Federation of Periodontology (EFP): http://www.efp.org/newsupdate/2015/oral-health-and-general-health
http://www.efp.org/newsupdate/2015/trailer-3d-animation-sunstar-quitessence
Sociedad Española de Periodoncia y Osteointegración (SEPA): https://www.sepa.es/images/stories/SEPA/ESTAR_al_DIA/DIABETES/Dossier_DIABETES.pdf

Etiquetes: , , , , , , , , ,

Comentaris

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.