Odontopediatría

Odontopediatra: quin tipus de dentista és? Respon la Dra. Requena

Entrevistem a la Dra. Cristina Requena, odontopediatra en el Centre Dental M. Castellsagué

 

La Dra Cristina Requena és odontòloga especialitzada en odontopediatria integral per la Universitat Internacional de Catalunya i s’ha incorporat recentment a l’equip d’especialistes que col·laboren amb el Centre Dental M. Castellsagué per a tractar la salut bucodental dels infants. Ens respon a qüestions sobre odontopediatria i salut oral infantil.

 1. Què fa exactament un odontopediatra i per què és tan important la seva tasca?

L’odontopediatra és el/la doctor/a especialitzat/da en tractar els nens i nenes tant a nivell dental com a nivell de desenvolupament i necessitats especials. Aquesta especialitat s’encarrega de tractar de manera integral els problemes des que el nen/a és un nadó fins l’adolescència. És molt important aconseguir que els nens vinguin al dentista sense pors o ansietats per aconseguir realitzar-los tractaments amb èxit i millorar i promoure la prevenció per a que no torni a aparèixer la patologia. 

Odontopediatra: quin tipus de dentista és? Respon la Dra. Requena 0

 1. Hi ha nens que tenen una por preconcebuda al dentista. Què poden fer els pares i familiars per ajudar a que l’infant tingui menys por al dentista?

L’ansietat és una normal resposta davant un medi desconegut, gent desconeguda, olors diferents i a l’aparença amenaçant d’alguns instruments. Els nens molts cops tenen un estat d’ansietat pel que han sentit a parlar als pares o a companys seus, en aquests casos la millor opció es realitzar una visita de des-sensibilització a la clínica dental. És una visita on no es realitza cap tractament, on l’odontopediatra li explicarà al nen què és cada instrument, perquè serveixen i fins hi tot fer-li una petita demostració abans de provar-ho a la boca del pacient. Poc a poc anirem canviant un estat d’ansietat per un de relaxació mitjançant la confiança que li demostrem al nen.

El millor que poden fer els pares amb nens amb ansietat és intentar no transmetre’ls aquestes pors, fent que la visita al dentista sigui una cosa normal. És ideal deixar que l’odontòleg sigui qui expliqui tot al nen sense interrupcions ni idees preconcebudes, ell és l’expert.

 1. A partir de quina edat és aconsellable portar el/la nen/a al dentista?

Tant la Sociedad Española de Odontopediatría (SEOP) com l’Acadèmia Americana d’Odontopediatria (AAPD) i l’Acadèmia Europea d’Odontopediatria (EAPD), recomanen que la primera revisió es faci quan surt la primera dent o durant el primer any de vida.

 1. A partir de quina edat i com s’ha de realitzar una correcta higiene bucodental infantil?

Prevenció i higiene dentalLa higiene dental comença amb l’erupció de la primera dent. S’ha de realitzar amb raspall i dentífric fluorat. La quantitat de fluor a posar al raspall dependrà de l’edat del nen i del risc de càries, així que això ho determinarà l’odontopediatra en cada cas.

En nens preescolars s’ha d’aplicar una tècnica senzilla, perquè ells puguin anar col·laborant en la rutina d’higiene. Quan el/la nen/a assoleix la motricitat fina necessària, es podrà canviar la tècnica a una més sofisticada.

 • El raspallat ha d’estar supervisat pels pares fins els 8 anys.
 • S’ha de raspallar de 2-3 cops al dia, durant 3 minuts.
 • Cal passar el fil dental per les nits quan les dents tenen contacte.
 1. Quins són els tractaments odontològics més habituals en infants?

La càries és la malaltia més freqüent avui encara que també ens trobem molts casos de traumatismes, tractaments de nervi, maloclusions, defectes d’estructura de les dents,  infeccions grans produïdes per càries, col·locació de corones per a grans destruccions, neteges i fluoracions.

Amb les càries en dents de llet s’ha de tenir especial cura ja que són queixals que poden tenir infecció com les dents d’adults i la progressió de la malaltia és més ràpida. Això és per la composició de la dent: tenen menys quantitat d’esmalt i tenen una polpa molt gran amb les banyes polpars molt extenses.

Odontopediatría

 1. Quins consells per a cuidar la salut bucodental infantil recomanes?

Cada cas és diferent, però 4 consells que tot/a nen/a hauria de seguir són:

 • Seguir un bon raspallat amb supervisió d’un adult
 • Utilitzar pasta fluorada
 • Completar la higiene amb fil dental abans d’anar a dormir
 • Evitar aliments amb sucre o de consistència massa tova o enganxosa

Més informació:

“Odontopediatria”: https://www.centredentalcastellsague.cat/tractaments/odontopediatria/

“Prevenció i higiene bucal”: https://www.centredentalcastellsague.cat/tractaments/prevencio-i-higiene-dental/

“Com netejar les dents al meu nadó”: https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/com-netejar-les-dents-del-meu-nado/

Més informació al 93 870 98 06, a la clínica dental del carrer Sant Jaume 43 Baixos de Granollers, a info@centredentalcastellsague.cat o a través del formulari online.

Etiquetes: , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.