turrons dent trencada

Nadal us ha deixat amb una dent trencada?

Turrons, neules, galetes, tortells de reis… Les dents s’exposen a fractures que calen reparar

Per Nadal cometem excesos en els àpats posant en perill la nostra salut bucodental acabant, molts cops, amb una dent fracturada.

Nadal, Sant Esteve, Cap d’any, Reis, etc., són celebracions que gaudim en família entorn a àpats ens els que acabem menjant determinats aliments que poden posar en risc la nostra salut dental. Segons el Dr. Miquel Castellsagué: “Una gran part de les urgències que atenem durant el període de Nadal són peces fracturades per menjar turrons”.

Per què es fracturen les dents?

Les fractures de peces dentals solen produir-se quan el pacient té alguna peça amb risc de ruptura i aquest menja un aliment dur com el turró d’ametlles i xocolata. A aquests aliments típics de Nadal, se li sumen l’excés de sucre en turrons, xocolates, bombons, tortells, begudes ensucrades, etc., que debiliten encara més les dents.

Quan es considera una dent amb risc de fractura?Reconstruccions-dentals-estetiques-nadal

Les dents, per se, són molt resistents. Els factors que incideixen en un major risc de fractura, són:

 • La càries que debilita la dentina tornant-la menys resistent a la pressió de la mossegada
 • Una obturació provisional (no estan preparades per aguantar grans pressions durant molt de temps)
 • Una obturació o reconstrucció molt antigues (una dent reparada mai tindrà la mateixa resistència que una dent 100% sana)
 • Les dents endodonciades (amb el “nervi matat”) ja que, al no tenir nervi, la hidratació de la dent desapareix i les fa menys resistent a altes pressions

Si es porta pròtesi també cal anar en compte, ja que una mala queixalada a un turró la pot arribar a trencar en algun cas.

He menjat turró tou i se m’ha trencat una dent. Com és possible?

A vegades un aliment tou com un turró de Xixona o un tortell de reis pot ocasionar una fractura de dent. Això pot passar si la dent és una peça amb alt risc de fractura, com les que acabem de comentar.

Què faig quan se m’ha trencat una dent?

Quan se’t trenca una dent, el primer que s’ha de fer és recórrer a l’odontòleg de confiança per a que pugui valorar la gravetat de la fractura i determinar la millor solució per a cada cas. A més, adoptarà d’immediat les mesures necessàries per prevenir possibles infeccions o problemes de la boca derivats de la ruptura.

Segons la nostra filosofia de treball basada en l’odontologia conservadora, valorem les següents opcions:

 • Si la fractura dental és petita es pot:
  carillas dentales nadal
  Carilles
  • Reomplir el forat amb composite (com si fos un empast)
  • Reconstrucció estètica amb composite especial que reconstrueix la peça recuperant l’aparença natural
  • Si la fractura és frontal i visible, posar una carilla seria una opció.
 • Si la fractura dental és gran:
  • Reconstrucció estètica amb ONLAY, INLAY o OVERLAY (segons la mida necessària)
  • Col·locació de corona dental que recobreix tota la superfície de la dent
  • Si la fractura ha malmès l’arrel, caldrà valorar endodonciar la peça (“matar el nervi”) abans de posar una corona o la reconstrucció necessària.

En casos més greus en els que no és possible conservar la dent, s’optaria per la substitució de la peça afectada per un implant.

Se m’ha trencat la dentadura postissa, què faig?

Si se t’ha trencat la dentadura postissa (o qualsevol tipus de pròtesi), recomanem anar al dentista per reparar la pròtesi o, si no es pogué reparar, valorar fer-ne una de nova.

No se m’ha trencat cap dent, però com puc saber si tinc una dent amb risc de fractura?

Amb els àpats nadalencs hem exposat les nostres dents a més sucre i altres agents agressius i podem haver malmès les dents sense saber-ho, per estar tranquils, recomanem fer una revisió després de Nadal.

Per a més informació: al nostre centre dental al carrer Sant Jaume n43 Baixos (Granollers), de forma online aquí, al 93 870 98 06, a info@centredentalcastellsague.cat, a Facebook, Twitter o a Google+.

Etiquetes: , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.