La moda del carbó activat per a blanquejar dents

Youtubers, Instagramers i influencers alaven les suposades virtuts de tota mena de remeis casolans i de productes “miraculosos” (com el carbó activat) per a blanquejar dents i els experts es qüestionen l’efectivitat d’aquestes i apunten efectes adversos.

El Consejo General de Dentistas de España adverteix dels perills de realitzar blanqueigs dentals sense supervisió d’un odontòleg i remarca la importància de la valoració prèvia de l’estat de salut bucodental del pacient per part d’un dentista abans d’un blanqueig[1]. L’American Dental Asociation (ADA) alerta dels blanquejadors amb carbó activat i dels remeis casolans “naturals” que també poden suposar un perill per a la salut bucodental.

Què és el carbó activat?

La moda del carbó activat per a blanquejar dents 0El carbó activat, segons l’enciclopèdia online Química.es: “és un producte derivat de materials carbonosos que té una àrea superficial excepcionalment alta, mesurada per absorció de nitrogen i es caracteritza per ser molt microporosa”. Aquests microporos el converteixen en un material amb poder d’absorció però també és un material dur abrasiu així que, aplicat a l’esmalt de forma contínua i  amb fricció, el pot desgastar greument.

Els blanquejadors dentals amb carbó activat (o carbó actiu) solen prometre blanquejar les dents de forma inofensiva i atribueixen aquest efecte blanquejador al poder d’absorció del carbó actiu que retira la brutícia de les dents[2]. El que diuen els experts és que el carbó actiu, en entrar en contacte amb la saliva, el que absorbeix és la saliva i poc més[3].

parts-dent-dentista-granollers-castellsagué-esmalte-i-dentinaAplicat amb alta freqüència, es converteix en abrasiu per a l’esmalt. Així que el que pot semblar que blanqueja les dents el que realment fa és desgastar la capa protectora anomenada esmalt deixant la dent desprotegida davant agents externs i incrementant el risc de càries i sensibilitat dental. Segons l’estudi Surface changes of enamel after brushing with charcoal toothpaste la mida de les partícules és tal que amb la fricció, augmenta la rugositat de la superfície de l’esmalt incrementant la proliferació de bactèries i biofilm i la resistència de les bactèries.[4] Més risc de càries i malalties periodontals.

L’Associació Dental Americana (ADA) diu que no hi ha cap evidència científica que asseguri que els productes amb carbó actiu ajudin a blanquejar les dents. El carbó activat és un material abrasiu que, de fet, pot tornar-los groguencs si, de tan usar-los, s’elimina l’esmalt i queda a la vista la dentina (una capa interior de la dent més tova i dèbil).

Els blanquejadors “naturals” són “inofensius”? La moda del carbó activat per a blanquejar dents 2

 

L’ADA també parla dels remeis casolans com ara el bicarbonat de sodi, aliments àcids, olis i espècies. Segons l’Associació, el bicarbonat té un efecte abrasiu com el carbó activat. Sobre usar llimones o vinagre, recomana no tenir-los gaire temps en contacte amb les dents pel seu efecte corrosiu i de les espècies aclareix que no hi ha cap evidència científica per a demostrar que l’oli o la cúrcuma blanquegin les dents.

Recomanacions:

El Consejo General de Dentistes recomana acudir a una clínica dental si es vol realitzar un blanquejament dental i seguir les indicacions d’un dentista col·legiat. És important que un dentista revisi la salut bucodental del pacient abans d’un tractament de blanqueig dental per descartar possibles problemes de salut bucal i per determinar el tractament de blanqueig adequat a cada cas. Cal recordar que en ocasions es requereix un blanqueig intern en comptes d’extern i això només ho pot diagnosticar un dentista.

L’Associació Dental Americana recomana seguir una correcta higiene bucodentalLa moda del carbó activat per a blanquejar dents 3

  • Netejar les dents amb especial atenció a l’espai interdental
  • Rentar-se les dents mínim 2 cops al dia durant 2 minuts
  • Utilitzar pastes dentífriques homologades i recomanades associacions dentals
  • No fumar
  • Reduir el consum d’aliments i begudes que taquen les dents: cafè, te, vi…
  • Visitar al dentista com a mínim 1 vegada a l’any

Des del Centre Dental M. Castellsagué també recomanem acudir a un dentista de confiança si es vol realitzar un blanqueig dental, realitzar el blanqueig dental en una clínica dental amb professionals qualificats i materials adients, realitzar una correcta higiene bucodental a casa, realitzar les higienes dentals professionals i revisions odontològiques periòdiques i reduir el consum d’aliments que taquen l’esmalt.

La moda del carbó activat per a blanquejar dents 4

Més informació a l’article “Aliments que taquen l’esmalt dental” , al 93 870 98 06, a info@centredentalcastellsague.cat o al carrer Sant Jaume 43 Baixos de Granollers.

Fonts:

Consejo General de Dentistas. El Consejo de Dentistas y el CED alertan sobre el uso actual de blanqueamientos dentales

http://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-consejo/notas-de-prensa-consejo/item/517-el-consejo-de-dentistas-y-el-ced-alertan-sobre-el-uso-actual-de-blanqueamientos-dentales.html

Journal of Physics: Conference Series. Surface changes of enamel after brushing with charcoal toothpaste. http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1742-6596/884/1/012002/meta

Mouth Healthy. Natural Teeth Whitening: Fact vs. Fiction

https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/natural-teeth-whitening

Quimica.es Carbón activado. http://www.quimica.es/enciclopedia/Carb%C3%B3n_activado.html

La Sexta. El falso mito del carbón activado. Ni purifica ni elimina solo lo malo. http://www.lasexta.com/noticias/ciencia-tecnologia/el-falso-mito-del-carbon-activado-ni-purifica-ni-elimina-solo-lo-malo_2017090859b2a48f0cf2c12b260c5a72.html

La Vanguarda. Lo que opinan los dentistas sobre blanquear los dientes con carbón activado

http://www.lavanguardia.com/vivo/salud/20170922/431446196358/opinion-dentistas-carbon-activado-blanquear-dientes.html

[1] Consejo General de Dentistas. El Consejo de Dentistas y el CED alertan sobre el uso actual de blanqueamientos dentales.

[2] Journal of Physics: Conference Series. Surface changes of enamel after brushing with charcoal toothpaste.

[3] La Sexta. El falso mito del carbón activado. Ni purifica ni elimina solo lo malo.

[4] Journal of Physics: Conference Series. Surface changes of enamel after brushing with charcoal toothpaste.

Etiquetes: , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.