L’impacte de la salut oral en els esportistes

La mala salut bucodental repercuteix en el rendiment esportiu

 

Segons el Dr. David Herrera, President de la Sociedad Española de Periodoncia y Osteointegración (SEPA), “la salut oral influeix en el rendiment esportiu al igual que l’esport influeix en la salut bucodental”.

Practicar esport regularment contribueix a una millor salut general i també bucal ja que té un efecte antiinflamatori i reforça el sistema immunològic. Així que, les persones que més esport practiquen, menys risc tenen de tenir factors inflamatoris que faciliten l’aparició de malalties periodontals com la periodontitis.

Problemes bucodentals dels esportistes d’elit

Però què succeeix quan un esportista (en especial, d’elit) no cuida la seva salut bucodental?

Que un esportista d’elit descuidi la seva salut bucodental li pot suposar greus conseqüències: aparició de càries, erosió dental, bruxisme i dolor orofacial, malalties periodontals (gingivitis, periodontitis, pericoronitis…), pèrdua de peces dentals, fractures i fissures, etc. El dolor, l’empitjorament de la qualitat de vida, l’inflamació sistèmica, el malestar, etc., redueixen el rendiment en els seus entrenaments i competicions i afecten al seu dia a dia fins i tot després de finalitzar la seva carrera esportiva.

Estudis que analitzen la salut oral dels atletes olímpics com l’estudi “Oral health and impact on performance of athletes participating in the London 2012 Olympic Games: a cross-sectional study” sobre els Jocs Olímpics de Londres 2012, conclouen que els atletes tenien:

 • L’impacte de la salut oral en els esportistes 0Càries: el 55% dels atletes de l’estudi tenien càries.
 • Erosió dental: el 45% mostraven erosió dental severa irreversible.
 • Traumatismes oro-facials: el 30% explicaven haver patit traumatismes oro-facials. Els llavis i la cara són els llocs més comuns per patir traumatismes. El 32,7% portaven protectors bucals.
 • Fractures dentals i restauracions: un promig de 3,44 dents per atleta estaven restaurades.
 • Gingivitis: el 76% patien gingivitis.
 • Periodontitis: el 15% tenien periodontitis
 • Pericoronitis: el 10% tenien infecció al voltant del queixal del seny.

“El 55% dels atletes dels Jocs Olímpics de Londres 2012 tenien càries i el 76% gingivitis”

Impacte

L’impacte de la salut oral en els esportistes 1El risc de patir fractures i traumatismes s’eleva per l’activitat física realitzada i també per l’erosió dental i les càries.

L’estrès provoca disminució del nivell de saliva (cosa que propicia l’aparició de càries dental) i també bruxisme i dolor oro-facial per l’apretament i fregament de les dents. El bruxisme genera desgast dentari, hipersensibilitat i facilita l’aparició de fissures i fractures. A més, la sobrecàrrega funcional produeix contractures musculars amb els conseqüents dolors de cap i coll que poden limitar els moviments de l’esportista.

Un altre exemple de l’impacte en el rendiment esportiu i qualitat de vida dels esportistes és la periodontitis. Les malalties periodontals fomenten la fatiga muscular, les contractures musculars i provoquen l’alentiment de la recuperació de lesions musculars.

Causes

Quines són les causes de la mala salut bucodental dels esportistes d’elit?

Segons l’estudi mencionat poden ser les següents.

 • Alimentació: consum elevat de carbohidrats i begudes energètiques àcides, gasoses, ensucrades i sucs.
 • Alteració del sistema immunològic: per l’entrenament intensiu, la deshidratació i la boca seca.
 • Canvis psicològics i estrès: l’estrès provoca alteració dels nivells de saliva i sequedat bucal. La tensió també pot provocar bruxisme i risc de contractures mandibulars.
 • Desconeixement i/o falta de recursos adequats i/o falta de temps en períodes de preparació dura.
 • Falta de prevenció.

Més del 40% dels atletes estaven preocupats per la seva salut bucodental i el 28% afirmen que la salut bucodental repercuteix en la seva qualitat de vida i el 18% reconeixen l’impacte en l’entrenament i la competició esportiva. Aquestes xifres ens diuen que cal que els atletes incorporin la cura de la seva salut bucodental com un element essencial més de la seva preparació física i, com han mostrat estudis posteriors, això s’ha començat a fer i cada cop són més conscients dels perills i de com evitar-los.

Tractament

La prevenció sempre és la clau. Portar fèrules de descàrrega per a bruxisme, protectors bucals per evitar traumatismes, realitzar higienes bucodentals periòdiques fetes per higienistes, dur a terme una higiene bucodental correcte diària, assistir a revisions dentals cada semestre…

A l’estudi “Oral Heath and elit esport performance” els investigadors publiquen la següent taula:

CONDICIÓ INTERVENCIÓ
Totes Prevenció, educació i promoció de la salut bucodental: a nivell individual (l’atleta), local (l’equip) i alt nivell (les organitzacions esportives).
Càries Alimentació: reduir (quan es pugui) la freqüència i la quantitat de carbohidrats i adequar les begudes energètiques a cada esport i propòsit per evitar-ne l’ús excessiu.
Pasta de dents amb fluor
Higiene oral
Malaltia periodontal Higiene oral
Revisions, prevenció i detecció precoç
Reducció de factors de risc: tabac, alcohol…
Erosió dental Alimentació: reduir el consum de menjars i begudes àcids.
Begudes esportistes: reduir el temps en boca de les begudes i usar palleta.
Pericoronitis Higiene oral: amb especial atenció a la zona dels queixals del seny.
Extracció del queixal del seny afectat (si cal).

Aquest article se centra en els esportistes d’elit, però també pot ser útil pels esportistes “ocasionals” o “amateurs” ja que la salut bucodental és igual d’important.

Més info:

nadador olimpiadas natación 2016

L’impacte de la salut oral en els esportistes 3

 

 

 

 

 

 

 

Odontologia esportiva: https://www.centredentalcastellsague.cat/tractaments/odontologia-esportiva/

Els nadadors d’elit poden patir problemes dentals pel clor:

https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/els-nadadors-delit-poden-patir-problemes-dentals-pel-clor/

 

FONTS:

British Journal, “Oral health and elite sport performance”. http://bjsm.bmj.com/content/bjsports/49/1/3.full.pdf

British Journal, “Oral health and impact on performance of athletes participating in the London 2012 Olympic Games: a cross-sectional study”. http://bjsm.bmj.com/content/bjsports/47/16/1054.full.pdf

British Journal, “Oral health of elite athletes and association with performance: a systematic review”. http://bjsm.bmj.com/content/bjsports/49/1/14.full.pdf

SEPA, “La periodontitis reduce el rendimiento deportivo”www.sepa.es/web_update/la-periodontitis-reduce-el-rendimiento-deportivo/

Etiquetes: , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.