ictus-i-periodontitis-dentista-granollers-castellsague-lamarato

El risc d’ictus i la salut de les genives (periodontitis)

Les malalties periodontals poden incrementar el risc de patir malalties cardiovasculars i ictus

En motiu de La Marató de Tv3 2016 dedicada a l’ictus parlem de la relació entre les malalties periodontals i l’ictus. Segons el Dr. Miguel Carasol Director del Comitè Científic de la Sociedad Española de Periodoncia (SEPA), “una persona amb periodontitis té 1,6 vegades més risc de patir un ictus que les persones sanes periodontalment o amb gingivitis”. I el risc incrementa amb persones de major edat.

Segons el Grupo de Estudio de Enfermedades Cerebrovasculares de la Sociedad Española de Neurología (GEECV-SEN), l’ictus (ACV, embòlia o trombosis) a Espanya és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona entre els homes i segons La Marató de Tv3, a Catalunya cada any n’hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. És una malaltia cerebrovascular i consisteix en l’obstrucció o disminució del reg sanguini evitant que arribi la quantitat necessària de sang al cervell a una zona determinada d’aquest fent que les cèl·lules nervioses cerebrals afectades no rebin oxigen i morin. N’hi ha de dos tipus: els isquèmics i els hemorràgics.

“Una persona amb periodontitis té 1,6 vegades més risc de patir un ictus”

Com una inflamació a les genives pot provocar un ictus?

periodoncia1A través de la sang. Segons el Dr. Carasol amb malalties de la geniva com la periodontitis “es crea un estat d’inflamació crònica com a conseqüència de l’agressió continuada dels bacteris i la resposta de defensa que genera el pacient”. Aquesta inflamació passa de la geniva a la resta del organisme. Els bacteris poden circular per l’organisme a través de la sang i influir en l’arteriosclerosi. Es formen plaques d’ateroma en les arteries que provoquen l’obstrucció de la circulació sanguínia ocasionant infarts de miocardis o ictus isquèmics (no hemorràgics).

Segons les Guies de la Sociedad Europea de Cardiologia per a la prevenció de la malaltia cardiovascular, la periodontitis es pot considerar com a factor de risc cardiovascular i s’associa amb l’increment de risc d’infart de miocardi i ictus. Per tant, tot i que també influeixen factors molt importants com el tabac, la hipertensió, etc., els malalts que tracten la seva malaltia periodontal poden reduir les probabilitats de patir ictus isquèmic en el futur.

Per a més informació pot contactar amb els nostres especialistes al 93 870 98 06, a info@centredentalcastellsague.cat o demanant hora amb el nostre especialista Dr. Oscar Gómez de forma online aquí.

Articles relacionats: Periodontitis i diabetis https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/periodontitis-i-diabetis-una-associacio-bidireccional/

Fonts:

Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) Tv3 Televisió de Catalunya: http://www.ccma.cat/tv3/marato/2016/30/

Observatorio del ictus: http://www.observatoriodelictus.com/index.php/99-29-de-octubre-dia-mundial-del-ictus

Sociedad Europea de Cardiologia (SEC): Guies de la Sociedad Europea de Cardiologia per a la prevenció de la malaltia cardiovascular: http://www.revespcardiol.org/es/infeccion-inflamacion-e-ictus-cerebral/articulo/13071735/

SEC i SEPA: “Patologia Periodontal i Cardiovascular: la seva interrelació i implicacions per a la salut”

Sociedad Española de Periodoncia (SEPA)https://www.sepa.es/web_update/cuida-tu-bocapara-evitar-un-ictus/

Etiquetes: , , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.