higiene lingual post blog

Higiene lingual: com netejar la llengua per evitar mals majors

La llengua també s’ha d’incloure en la nostre higiene bucal diària

La llengua és un òrgan que cal cuidar i a vegades oblidem que s’ha de netejar com fem amb les dents. Des del Centre Dental M. Castellsagué (Granollers) volem remarcar la importància de mantenir una bona higiene de tota la boca (llengua inclosa).

La boca pot arribar a contenir més de 700 espècies de bactèries, no totes són dolentes, però s’ha de vigilar perquè si permetem que les que sí que ho són es multipliquin, posarem en risc la nostra salut. És per això que cal mantenir una bona higiene bucodental començant per netejar les dents correctament amb el raspall de dents adequat, completar-ho amb fil dental i col·lutori adient. I recordem que cal especial atenció als pacients amb ortodòncia, implants, pròtesis, embarassades i nens.

Quines poden ser les conseqüències de no rentar-se la llengua?

  • Llengua saburral: quan la llengua mostra una capa blanquinosa per l’acumulació de bactèries que desprèn mala olor i mal gust.
  • Halitosi i mal alè
  • Infecció per fongs o candidiasi oral. Es produeix quan les bactèries es descontrolen i provoquen taques blanques a la llengua.
  • Gingivitis i malalties periodontals: les bactèries poden anar a les genives i infectar-les.
  • Papil·les gustatives i gust alterats
  • Canvi en el color de la llengua: a vegades, els aliments o les begudes com el cafè poden tacar les papil·les gustatives. Es pot solucionar amb una bona higiene.

Puc netejar-me la llengua amb el raspall de dents?raspall de dents llengua

Sí. Pots utilitzar el raspall de dents raspallant la llengua del darrere cap al davant, però recomanem eines més específiques per garantir millors resultats. Hi ha raspalls de dents que disposen d’una part rugosa al costat oposat dels filaments que permet netejar la llengua. I també hi ha els netejadors linguals que són estris dissenyats 100% per a netejar la llengua. Tenen forma arcada, n’hi ha d’acer inoxidable, coure o plàstic i funcionen de la següent manera.

Netejadors linguals: com s’utilitzen?limpiador lingual

  1. Treu la llengua. Col·loca el netejador lingual (amb la forma arquejada mirant cap avall) sobre la llengua i desplaça’l suaument de darrere cap endavant unes 4 o 5 vegades.
  2. Neteja l’aparell i col·loca’l per l’altra cara del netejador i procedeix a netejar els laterals de la llengua 4 o 5 cops.
  3. Finalment glopeja aigua i neteja l’aparell. Els que són d’acer inoxidable es poden esterilitzar i els que són de plàstic s’han de reemplaçar periòdicament.

En el cas dels nens, cal que els adults els ajudin a realitzar la neteja lingual.

És recomanable realitzar la higiene lingual 2 cops al dia, en especial al matí, ja que durant la nit no salivem i les bactèries creixen més que durant el dia.

Si creus que la teva llengua té mal aspecte tot i netejar-la, contacta amb el teu dentista de confiança.

Recordem que és important realitzar una higiene dental professional anualment o cada 6 mesos (segons indiqui el seu dentista).

Per a més informació: 93 870 98 06, info@centredentalcastellsague.cat o al carrer Sant Jaume 43 Baixos Granollers (08401).

Etiquetes: , , , , , , , , , ,

Comentaris

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.