salut bucal i embaràs

Embaràs i salut dental

La càries i la gingivitis són problemes habituals entre les embarassades

Què fer per a mantenir una boca sana durant l’embaràs? Des del Centre Dental M. Castellsagué oferim les següents recomanacions en salut dental per a embarassades.

L’embaràs és un procés en el que s’ha d’extremar la cura de la pacient per evitar danys majors. Una bona salut bucodental de la mare és primordial.

Segons el Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España en la publicació “Sonrisas sanas, antojos saludablesel 50% de les embarassades experimenten nàusees i vòmits durant el primer trimestre de l’embaràs. En casos greus i freqüents aquest problema pot provocar erosió de l’esmalt dental. És per això que és important mantenir una bona higiene dental i intentar prevenir les nàusees evitant aliments forts com el cafè o esperar més de 3 hores per anar a dormir després de menjar. També aconsellem glopejar abundant aigua immediatament després de vomitar.

Els canvis en la composició de la saliva durant l’embaràs i lactància també poden ocasionar desgast de l’esmalt i càries.

Erosió dental, càries i gingivitis, principals problemes de salut dental de les embarassades

Un dels altres problemes dentals que poden patir les embarassades és la gingivitis. Aquesta es produeix normalment entre el tercer i vuitè mes de gestació i després del part. Els canvis hormonals i vasculars faciliten que l’acumulació de placa bacteriana desencadeni inflamació de les genives i gingivitis. Cal extremar la cura en la higiene bucal diària i consultar a la higienista dental professional si hi ha dubtes sobre com mantenir una bona higiene. També recomanem realitzar una visita al dentista per controlar aquest tipus de problemes.

En ocasions pot aparèixer el denominat “granuloma de l’embaràs” o “tumor de l’embaràs”. És benigne, creix a la geniva i sol desaparèixer espontàniament després del part. No cal alarmar-se si es pateix. Només cal anar al dentista per garantir que tot està dintre de la normalitat.

La boca seca també sol ser un problema habitual entre les embarassades. És degut als canvis hormonals. Recomanem beure força aigua.

Tractament dental durant l’embaràs:

embaràs dentista salut dental

Cal procurar una bona salut bucodental en l’embarassada a través de revisions i d’una bona higiene bucodental diària i complementar-la amb la professional. El dentista l’aconsellarà personalment sobre com mantenir una bona salut oral durant el procés.

Per prevenir la càries i la gingivitis (sobretot), recomanem realitzar la higiene dental 3 cops al dia incorporant fil dental o raspalls interproximals i consultar al dentista per si pot usar algun col·lutori adequat pel seu cas. No s’ha d’oblidar mai de netejar-se la llengua ja que també acumula bacteris si no es neteja correctament. Consulta aquí com rentar-se la llengua correctament.

Recomanem utilitzar un raspall de dents suau i de capçal petit per reduir les nàusees al màxim durant el raspallat.

També és aconsellable utilitzar pastes dentífriques amb fluor per oferir més protecció contra la càries.

Quina alimentació seguir?

S’ha de seguir una dieta equilibrada sota supervisió del ginecòleg i nutricionista. Pel que fa a aliments més directament relacionats amb la salut bucodental, recomanem evitar les begudes carbonatades, limitar el consum de sucres afegits, substituir els sucs de fruita industrials per fruita fresca…

És segur anar al dentista quan estàs embarassada?

Sí. De fet, és recomanable anar al dentista abans, durant i després de l’embaràs a realitzar revisions per tal de prevenir problemes dentals.

En cas d’urgència odontològica, l’odontòleg (juntament amb el ginecòleg) valora si és millor tractar la pacient durant l’embaràs (tenint en compte aspectes com la dolència, el tractament necessari, el mes de gestació, etc.) o esperar a més endavant.

Si es requerís radiografia, la radiació emprada és mínima i es protegeix a la pacient degudament.

 Això sí, durant l’embaràs i lactància s’han d’evitar els blanquejaments dentals i la presa de medicaments sense prescripció mèdica.

Per a més informació: 93 870 98 06, info@centredentalcastellsague.cat, a la consulta del carrer Sant Jaume 43 Baixos de Granollers o a través del nostre formulari online.

Fonts, materials, fulletons i guies mèdiques online gratuïtes per a l’embarassada:

Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España i Fundación Dental Española, “Sonrisas sanas, antojos saludables”. http://www.saludoralyembarazo.es/assets/pdf/folleto.pdf

Fundación Española de Dietistas-Nutricionistas , “Revisión científica sobre la alimentación en la mujer embarazada 2014” http://www.saludoralyembarazo.es/assets/pdf/AlimentacionyembarazoFEDN.pdf

Fundación Española de Dietistas-Nutricionistas , “Antojos saludables para una sonrisa saludable”  http://www.saludoralyembarazo.es/assets/pdf/AntojossaludablesFEDN.pdf

Generalitat de Catalunya, “Guia per a embarassades”. http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/contingut_responsiu/salutAZ/E/embaras_part_i_postpart/documents/arxius/guia_per_a_embarassades.pdf

Juan Carlos Llodra Calvo , “Salud oral y embarazo. Una guía práctica”. Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España i Fundación Dental Española. http://www.saludoralyembarazo.es/assets/pdf/guia.pdf

Etiquetes: , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.