Efectes del tabac en la salut oral

El tabac és un alt factor de risc per l’aparició de càncer oral, lesions a les mucoses, malalties periodontals i periimplantàries.

La Sociedad Española de Periodoncia y Osteointegración (SEPA) acaba de publicar l’informe “Cesación tabáquica y salud bucal” en el que exposa els efectes negatius del tabac en la salut oral i com els professionals de la salut dental podem ajudar al pacient a deixar de fumar. Aquí n’extraiem algunes de les conclusions per a conscienciar de la importància de no fumar.

“El fum del tabac conté més de 4.700 substàncies tòxiques capaces de deteriorar el funcionament de gairebé tots els òrgans i sistemes” (SEPA, 2018)

Efectes nocius del tabac en la salut:

Com bé es diu a l’informe, el fum del tabac és un carcinogen capaç de produir càncer i s’ha demostrat que no existeixen dosis mínimes “inofensives” pel fumador actiu ni pel fumador passiu, ja que totes les exposicions al fum ambiental poden provocar algun tipus de dany.

“El tabac està involucrat en el desenvolupament del 30% de tots els tumors, a part del càncer de pulmó” (SEPA, 2018)

A part del càncer de pulmó, es considera que el tabac està implicat en el desenvolupament del 30% de tots els tumors com el càncer de laringe, faringe, estómac, fetge, esòfag, pàncrees, còlon, úter, mama, ronyó, bufeta i leucèmies agudes de diferents tipus. El risc de tenir diabetis és del 30-40% més alt en els fumadors actius que els no fumadors i hi ha una relació dosi-resposta entre la quantitat de cigarretes fumades i el risc de diabetis.

“El tabaquisme passiu incrementa en un 25-35% el risc d’infart de miocardi” (SEPA, 2018)

El tabac és un factor independent de risc cardiovascular tan en fumadors com en fumadors passius i les dones (fumadores o fumadores passives) són més susceptibles a aquest dany que els homes les quals poden patir accidents cerebrovasculars i malaltia coronària, a part de càncer de pulmó, processos respiratoris aguts i mort sobtada del lactant entre d’altres. El tabaquisme té un impacte en la fertilitat i la salut matern-fetal: embaràs ectòpic, baix pes del nadó, mort sobtada del lactant, etc.

 

Efectes del tabac en la salut oral 0

 

14 efectes nocius del tabac en la salut bucodental:

  • Càncer oral

La taxa de supervivència relativa en 5 anys del càncer oral és d’un 50%. El tumor maligne més freqüent a la boca és el carcinoma oral de cèl·lules escamoses i el tabac és el factor més rellevant a tenir en compte. S’observa una relació entre la quantitat de cigarretes diàries i el risc de càncer oral: segons l’informe de la SEPA, el 85% dels casos són grans fumadors (més de 2 caixes diàries).

La SEPA també exposa que els pacients que no deixen de fumar durant el tractament oncològic tenen una pitjor resposta a la quimioteràpia i/o radioteràpia reduint-ne la taxa de supervivència.

“El tabaquisme juntament amb el consum excessiu d’alcohol incrementa encara més el risc de desenvolupar càncer oral” (SEPA, 2018)

Si al tabac se li suma un elevat consum d’alcohol, el risc de desenvolupar càncer oral augmenta encara més. Els estudis que cita l’informe apunten a dues opcions: que l’alcohol dissol determinats components carcinogenètics del fum del tabac i/o que l’alcohol augmenta la permeabilitat de l’epiteli oral promovent així l’efecte cancerigen dels productes del tabac.

  • Lesions potencialment malignes a la mucosa oral

El tabac és el factor etiològic més important en l’aparició de lesions malignes de la mucosa oral, com és la leucoplàsia oral (la lesió més freqüent). Efectes del tabac en la salut oral 1

  • Candidiasi oral

Cal estudiar més la relació entre la formació de candidiasi oral i el tabac, però sí que hi ha evidencies de que, si el pacient no deixa de fumar un cop acabat el tractament antimicòtic, pateix una recaiguda de la infecció fúngica.

  • Palatitis nicotínica

La palatitis nicotínica és una lesió blanca, rugosa i asimptomàtica amb petites taques vermelles produïda al paladar per l’escalfor derivada de fumar amb pipa o, a vegades, amb cigarreta. Si es deixa de fumar, pot ser reversible.

  • Melanosi del fumador

La melanosi del fumador és la pigmentació (canvi de color) de la mucosa oral provocada quan les substàncies químiques del fum del tabac estimulen la producció de melanina.

  • Alteració de la saliva

Es creu que es redueix la quantitat de saliva i en canvia la seva composició salivar creant sensació de sequedat oral.

  • Halitosi

L’halitosi és també un símptome d’alteració de la saliva.

  • Alteració del gust i l’olfacte

Com l’halitosi, l’alteració dels sentits del gust i de l’olfacte també està relacionat amb l’alteració de la saliva.

  • Risc de càries

Major risc de càries en fumadors de llarga evolució, ja que tenen el Ph i la capacitat amortidora de la saliva lleument reduïts.

  • Sialoadenitis

La sialometaplasia necrotitzant és una lesió reactiva en la que una isquèmia local provoca un infart en els acinos salivals. El tabac i l’alcohol poden ser-ne desencadenants.

  • Retard en la cicatrització de les ferides

Després de fumar els nivells plasmàtics d’adrenalina i noradrenalina augmenten produint una vasoconstricció perifèrica dificultant la curació de ferides i cicatrius. També es creu que provoca un efecte tòxic directe sobre els fibroblasts (cèl·lules imprescindibles en els processos de curació dels teixits periodontals).

  • Estètica

El tabac taca l’esmalt i engrogueix les dents, les restauracions dentals i les pròtesis dentals. La pell de la cara i en especial la del contorn labial, pateix un envelliment: els teixits perden fermesa i elasticitat apareixent arrugues.

  • Periodontitis i pèrdua de dents

“Entre el 30-40% dels casos de periodontitis crònica poden ser atribuïbles al tabac” (SEPA, 2018)

La periodontitis és una malaltia de la geniva en la que es destrueixen els teixits que subjecten les dents per causa bacteriana. Des dels anys 90, el tabac és considerat un factor de risc independent pel desenvolupament de la malaltia periodontal. Els fumadors presenten major pèrdua de dents i d’os alveolar, major profunditat de sondatge i afectació furcal que els no fumadors i, quantes més cigarretes al dia es fumen, pitjor afectació, pitjor resposta al tractament periodontal (quirúrgic i no quirúrgic) i pitjor cicatrització dels teixits. El tabaquisme passiu, adverteix la SEPA, també augmenta el risc de periodontitis.

“Els fumadors tenen un risc 3 vegades més alt de patir periodontitis avançada i amb progressió de la patologia més ràpida” (SEPA, 2018)

  • Periimplantitis i possible fracàs del tractament amb implant dental

“Les persones que fumen abans i/o després de la col·locació dels implants dentals podrien patir un 35-70% més risc de fracàs” (SEPA, 2018)

Els teixits periimplantaris són susceptibles de perdre un implant per: mala osteointegració o per la pèrdua de suport ossi periimplantari. En tots dos casos, el tabac és un factor de risc important.

Fumar predisposa al fracàs de l’implant, ja que interfereix amb la integració de l’os i accelera la reabsorció òssia del voltant de l’implant.

 

Com els dentistes podem ajudar a deixar de fumar?

Deixar de fumar és clau i el pacient pot trobar en el seu dentista un suport més en el procés d’abandó de l’hàbit. El protocol a seguir sol ser el següent: el dentista realitza un qüestionari al pacient per avaluar el seu grau de dependència a la nicotina, l’aconsella segons el seu cas i l’ajuda en el procés.

Dins dels consells també s’inclou una correcta higiene bucodental, revisions periòdiques al dentista i consultar al dentista anomalies que es detectin.

 

FONTS:

SEPA i CNPT. “Cesación Tabáquica y Salud Bucal” (maig 2018) http://www.sepa.es/web_update/wp-content/uploads/2018/05/Informe_Tabaco_ok.pdf

SEPA. “Tabaco, la amenaza silenciosa” (2013)  https://www.sepa.es/images/stories/SEPA/INICIO/pdf/CTE4.pdf

Etiquetes: , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.