Xavier Castellsagué Piqué Granollers

El Dr. Xavier Castellsagué, Medalla de la Ciutat 2018

Aquest divendres 14 de desembre l’Ajuntament de Granollers entregarà la Medalla de la Ciutat al Dr. Xavier Castellsagué a títol pòstum

 

El proper divendres 14 de desembre, al Teatre Auditori de Granollers, l’Ajuntament farà entrega de les Medalles de la Ciutat 2018. Aquesta condecoració s’atorga en reconeixement i agraïment del municipi envers persones i institucions rellevants a la ciutat per una actuació o conjunt d’actuacions que hagin tingut transcendència d’enaltiment de la ciutat o de servei i dedicació al progrés i benestar de la població i ciutadania. També s’entrega als qui hagin destacat en el treball per l’associacionisme granollerí i les manifestacions culturals, esportives, cíviques, econòmiques i socials.

Enguany els homenatjats són les associacions de veïns de Can Bassa i Congost, la llibreria i papereria La Gralla, el poeta Josep Bover i el metge epidemiòleg Xavier Castellsagué.

L’Ajuntament distingeix el Dr. Xavier Castellsagué per la seva destacada contribució a l’oncologia i salut pública, per haver relacionat el Virus del Papil·loma Humà (VPH) amb el càncer de coll de matriu i per formar part dels primers equips internacionals que investigaven les vacunes contra aquest virus i haver-ne demostrat la seva eficàcia. La seva contribució va suposar la creació de la primera vacuna que ha servit per prevenir un càncer major. La institució també reconeix el seu compromís social per conèixer de primera mà malalties produïdes en països en situació precària i participar com a metge voluntari en poblacions de refugiats de Bòsnia. També se’l condecora per haver liderat durant anys un projecte de formació a distància en epidemiologia i prevenció del càncer i per contribuir a nivell educatiu en la formació universitària en països amb pocs recursos universitaris. Igualment es reconeix la publicació de nombrosos treballs científics en diverses revistes especialitzades d’arreu del món.

Xavier Castellsagué, metge epidemiòleg socialment compromès

 

El Dr. Xavier Castellsagué, Medalla de la Ciutat 2018 0El Dr. Xavier Castellsagué (1959-2016) era cap de la Unitat d’Infeccions i Càncer del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO i germà del Dr. Miquel Castellsagué. Va ser principalment reconegut per la seva labor com a investigador principal dels assajos clínics de la vacuna contra el Virus del Papil·loma Humà (VPH). Es va doctorar en Epidemiologia i Salut Pública a la Universitat de Yale (EEUU) i es va especialitzar en la capacitat de les infeccions pel Virus del Papil·loma Humà (VPH) d’induir tumors en humans a l’Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) a Lió (França). De seguida va despuntar internacionalment com a investigador de noves vacunes contra el VPH. Es va convertir en cap de la Unitat d’Infeccions i Càncer del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’ICO (Institut Català d’Oncologia) i va dedicar més de 25 anys al VPH i al càncer de coll de matriu. Últimament estava investigant els tumors de coll i cap produïts per aquest virus.

La seva incansable voluntat d’ajudar als altres va portar-lo a treballar a llocs com el Camerún al costat del cirurgià Raimon Rovira de Medicus Mundi, a formar part d’equips de voluntaris als camps de la guerra de Bòsnia i a ampliar la seva recerca de les vacunes del VPH a Costa Rica. Una humanitat que el movia a estar en constant entrega als altres.

La família agraeix a l’Ajuntament de Granollers el mèrit atorgat.

L’acte de lliurament de les Medalles de la Ciutat és obert a tot el públic (entrada gratuïta i sense reserva prèvia) i es celebrarà aquest divendres 14 de desembre a les 20h a la Sala Gran del Teatre Auditori de Granollers.

https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/mor-xavier-castellsague-germa-miquel-castellsague/

Etiquetes: , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.