capçalera blog infografia centre dental castellsagué

Com netejar les dents del meu nadó?

Quan he de començar a netejar les dents del meu nadó? Com he de rentar les dents del meu bebè? He de tenir una cura especial? Què he de tenir en compte? Els nostres odontòlegs i higienistes dentals del Centre Dental M. Castellsagué resolen aquests i molts més dubtes que tot pare o mare pot tenir a l’hora de tenir cura de la higiene dental del seu infant.

Aquí recomanem uns senzills consells per a tenir cura d’una bona higiene dental infantil.

Cal adaptar el tipus d’higiene dental a l’edat del nadó.

Higiene dental en nadons acabats de néixer fins els 12 mesos:

 • Quan encara no té dents:

Els nostres dentistes i higienistes recomanen que, encara que no hagi aparegut la primera dent, es comenci a tenir cura de la higiene bucal del bebè. Cal vigilar ja que la geniva és molt sensible, per això netejarem suaument les genives amb una gassa estèril humida amb aigua a partir dels 4 mesos.

 • Quan li surt la primera dent:

Quan li surt la primera dent recomanem començar a rentar-li les primers dents amb un raspall per a nadons amb filaments suaus (didal de silicona) i aigua.

Higiene dental en nadons de 12 a 24 mesos:

La millor manera de raspallar les dents a un nadó d’1 a 2 anys d’edat és fent servir un raspall especial per a nadons amb filaments suaus 2 cops al dia (recomanem després d’esmorzar i abans d’anar a dormir).

 • Prevenció:
 1. Controlar el consum de sucre. Prendre massa sucre en aquesta edat pot ser molt perjudicial per a la seva salut, per això és important controlar-ne el seu consum. Per exemple, en el cas del suc de fruita, recomanem veure’n un màxim d’una mesura de tassa de cafè i durant un àpat per millorar l’absorció del sucre i reduir-ne l’agressió a les dents.
 2. Consultar els hàbits de succió del seu nadó al pediatra o al dentista. Xuclar el xumet o el dit polze en excés o durant massa temps pot deformar la boca i causar modificacions en la col·locació de les dents deformant la mossegada.
 3. Revisió dental. És hora de visitar el dentista per primer cop (si abans no ha calgut) per comprovar que tot està bé i rebre més consells sobre higiene i prevenció per a nadons.

Educar en l’hàbit des de petits

  

Higiene dental a partir dels 24 mesos:

A partir dels 2 anys ja pot començar a raspallar-se ell sol sota supervisió dels pares i repassant-li ells després de l’auto-raspallat. Recomanem utilitzar un raspall de dents per a nens (això sí, com sempre, amb filaments suaus). Existeixen diferents tipus de raspalls de dents per a nens majors de 2 anys. Aconsellem que tingui el capçal petit (quan més petit millor per a que sigui més còmode pel nen o nena) i que els filaments siguin el més suaus possible per evitar fer mal a les genives i a les dents de llet.Prevenció i higiene dental

Com ensenyar a un/a nen/a a rentar-se les dents i adquirir l’hàbit?

El millor per aprendre és veure un exemple i més en el cas dels nens d’aquesta edat. Si et rentes les dents acompanyat/da del teu fill/a, aquest/a veurà la higiene dental com un acte natural i serà més fàcil que l’integri en la seva rutina. A més, si converteixes el raspallat en un moment divertit, encara millor! Per exemple, podeu fer servir cançons o joguines per convertir el raspallat en tot una activitat en família agradable per l’infant.

  • Com raspallar-se les dents?
   • Posar la mida d’un pèsol de pasta de dents al raspall.
   • Ordre de raspallat. Dividir la boca en 4 parts: la mandíbula superior per la meitat i la mandíbula inferior també. Començar per un quadrant i seguir per ordre. Així és més senzill assegurar-nos de que tota la boca ha estat raspallada.
   • Col·locació del raspall i moviment. Col·locar el raspall de forma horitzontal amb una inclinació de 45º orientat a la geniva i pot raspallar amb moviments horitzontals de davant a darrera. Quan el nen sigui més gran i ja tingui les dents definitives (a partir dels 7 anys comencen a canviar-les) el moviment de raspallat s’haurà de canviar per vertical de geniva a dent, de geniva a dent…
   • Parts a raspallar. S’han de raspallar tots els costats de les dents: la part interior de les dents, la part exterior i superior.
   • No oblidar la llengua. Un cop raspallades les dents, suaument caldrà raspallar la llengua.
   • Glopejar amb aigua un cop s’hagi acabat el raspallat.

 

infografia higiene dental infantil centre dental castellsagué granollers
Autor infografia: Centre Dental M. Castellsagué

Consells:

 1. Rentar les dents 2 o 3 cops al dia.
 2. Assegurar-se de que no s’empassi la pasta de dents. Ensenyar-li que ha d’escopir.
 3. Consultar al dentista si ja pot començar a utilitzar pasta dental infantil (adequada a cada edat) amb fluor (si el nen o nena encara no sap escopir i hi ha risc de que s’empassi la pasta, millor que sigui sense fluor).
 4. Portar al dentista per fer una revisió i acabar de resoldre algun dubte que pugui sorgir sobre la higiene i prevenció dental.

Recordem que les edats aquí indicades són orientatives (cada cas és diferent), així que recomanem consultar al pediatra o dentista si hi ha dubtes sobre si ja fer el següent pas.

odonologia infantil centre dental castellsagué granollers

Més dubtes?

Vine’ns a veure i el nostre equip de dentistes col·legiats i higienistes dentals acabaran de resoldre els vostres dubtes. I si veniu ara, encara esteu a temps de gaudir de l’obsequi per a pacients: un kit d’higiene bucal i una bossa eco!

Per a més informació sobre prevenció i higiene dental la trobaràs a la nostra web o en persona amb els nostres dentistes i higienistes dentals demanant hora al 93 870 98 06 o de forma online aquí.

Etiquetes: , , , , , , , , , , ,

Comentaris

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.