Tumors de glàndules salivals: tumors malignes i benignes

En motiu de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC), el Centre Dental M. Castellsagué parla d’uns dels tumors de cap i coll que poden ser detectats per l’odontòleg: els tumors de glàndules salivals.

El tumor de glàndules salivals és un tipus de tumor de cap i coll que consisteix en l’aparició de cèl·lules cancerígenes als teixits de les glàndules salivals. De tumors de glàndules salivals n’hi ha de malignes (càncer) i de benignes. Més de la meitat dels tumors són benignes i no s’expandeixen a altres teixits.

Tipus de tumors de les glàndules salivals:

La majoria dels tumors de glàndules salivals són benignes i la proporció de tumors malignes versus benignes varia en funció del lloc en el que estan. Per exemple, el 90% dels tumors a la glàndula sublingual (sota la llengua) són malignes i en canvi el 25% dels tumors a la paròtida (sota les orelles) són malignes. (1,2)

“Dels neoplasmes de les glàndules salivals, més del 50% són benignes i d’aquests, el 70 o 80% s’originen a la glàndula salival paròtida (a sota de les orelles.)” (1,5,6)

Hi ha uns 40 tipus de tumors epitelials de les glàndules salivals: el tumor benigne més comú és l’adenoma pleomòrfic i el tumor maligne més comú és el carcinoma mucoepidermoide.

Factors de risc:

Els factors de risc del tumor de glàndules salivals solen ser l’edat avançada i una sobreexposició a les radiacions ionitzants i al treballar en la manufactura de productes de cautxú i plomes, a la mineria d’asbests i a la fusteria. (3)

“La majoria de pacients amb tumors de glàndules salivals malignes tenen entre 60 i 70 anys d’edat” (3,4)

Símptomes i diagnòstic: exploració bucodental centre dental castellsagué granollers

Els tumors de glàndules salivals poden generar o no símptomes i en casos poden arribar a ser detectats per un odontòleg en un examen bucodental rutinari o amb el metge de capçalera i es sol completar amb una ressonància magnètica, un TAC, una biòpsia, etc. Per això és tan important realitzar les revisions dentals periòdiques recomanades. Alguns dels signes que es poden manifestar són:

  • Massa a la zona de l’orella, la galta, la mandíbula, el llavi o dins la boca.
  • Problemes per obrir la boca i mastegar
  • Problemes per empassar
  • Debilitat o sensació d’adormiment a la cara
  • Dolor a la cara
  • Supuració de líquid per les orelles

“El tumor de glàndules salivals pot ser detectat en una exploració dental al dentista”

Tractament:

El tractament varia en funció del tipus de tumor i de les característiques del pacient. Els tractaments habituals són la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia.

No cal dir que uns bon hàbits alimentaris així com no fumar i no beure alcohol en excés son  unes bones mesures preventives.

Més informació:

Al 93 870 98 06, a info@centredentalcastellsague.cat o a la nostra clínica dental del carrer Sant Jaume 43 Baixos de Granollers (08401).

Fonts:

Instituto Nacional del Càncer https://www.cancer.gov/espanol/tipos/cabeza-cuello/paciente/tratamiento-glandulas-salivales-pdq i https://www.cancer.gov/espanol/tipos/cabeza-cuello/pro/tratamiento-glandulas-salivales-pdq

  1. Speight PM, Barrett AW: Salivary gland tumours. Oral Dis 8 (5): 229-40, 2002.
  2. Theriault C, Fitzpatrick PJ: Malignant parotid tumors. Prognostic factors and optimum treatment. Am J Clin Oncol 9 (6): 510-6, 1986.
  3. Ellis GL, Auclair PL: Tumors of the Salivary Glands. Washington, DC : Armed Forces Institute of Pathology, 1996. Atlas of Tumor Pathology, 3.
  4. Wahlberg P, Anderson H, Biörklund A, et al.: Carcinoma of the parotid and submandibular glands–a study of survival in 2465 patients. Oral Oncol 38 (7): 706-13, 2002.
  5. Mendenhall WM, Werning JW, Pfister DG: Treatment of head and neck cancer. In: DeVita VT Jr, Lawrence TS, Rosenberg SA: Cancer: Principles and Practice of Oncology. 9th ed. Philadelphia, Pa: Lippincott Williams & Wilkins, 2011, pp 729-80.
  6. Gooden E, Witterick IJ, Hacker D, et al.: Parotid gland tumours in 255 consecutive patients: Mount Sinai Hospital’s quality assurance review. J Otolaryngol 31 (6): 351-4, 2002.
Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.