Anticoagulants i antiagregants plaquetaris, què són i com afecten a la seva salut bucal

Els medicaments anticoagulants influeixen en la coagulació de la sang, per això és important que el pacient avisi al seu dentista si n’està prenent

La formació de coàguls té la finalitat de prevenir el sagnat quan l’organisme pateix un tall o un altre tipus de dany. A vegades, però, la formació de coàguls pot ocasionar infarts de miocardis, infarts cerebrals o obstruccions a les venes, artèries o aurícules del cor. En aquests casos és necessària la medicació amb fàrmacs que retarden la coagulació i eviten la formació de trombos.

D’aquests medicaments n’hi ha de dos tipus: els anticoagulants i els antiagregants plaquetaris.

 

Què són els anticoagulants i antiagregants plaquetaris?

Anticoagulants:

Els anticoagulants impedeixen la coagulació de la sang evitant la formació de coàguls i desfent-ne si ja n’hi ha de formats. N’hi ha de dos tipus: els injectables i els orals.

 • Heparines: intravenoses (heparina no fraccionada) o subcutànies (heparines de baix pes molecular).

Les heparines són medicaments que inhibeixen indirectament la trombina (causant de la formació de coàguls) i acceleren l’antitrombina.

 • Les heparines no fraccionades (HNF) són intravenoses i han d’estar controlades estrictament per evitar la sobredosi o subdosificació.
 • Les heparines de baix pes molecular (HBPM) deriven de la depolimeració (fraccionament) química o enzimàtica de la HNF en molècules més petites. A diferència de les heparines no fraccionades, s’adhereixen menys a les cèl·lules i s’absorbeixen millor. Se solen receptar pel tractament de la síndrome coronària aguda i durant el cateterisme per prevenir la formació de coàguls.

 

 • Anticoagulants orals

La warfarina (Aldocumar) o l’acenocumarol (principi actiu del conegut SINTROM) entre d’altres, són medicaments que actuen sobre la vitamina K, necessària per a que funcioni tot el mecanisme de la coagulació. Prevenen a llarg termini complicacions tromboembòliques.

El tractament amb anticoagulants orals ha d’estar controlat per un metge i el pacient ha de seguir estrictament la pauta marcada. La dosi està calculada i pensada per a cada pacient de forma individualitzada a partir d’una analítica de sang. Els controls i les analítiques periòdiques són importants, ja que la dieta i medicaments com l’Amiodarona, l’Omeprazol, la Carbamacepina, AINES, la Tiroxina o els antibiòtics d’ampli espectre entre d’altres, poden interferir en l’efecte de l’anticoagulant.

Si vostè pren anticoagulants…

 • No prengui aspirines juntament amb anticoagulants si el metge no li indica.
 • Consulti sempre al seu metge abans de prendre altres medicaments o suplements com aspirines, vitamines, analgèsics, antibiòtics, pastilles per dormir o medicaments pel refredat.
 • Pregunti al seu metge quins aliments pot i no pot consumir. Per exemple, els aliments rics en vitamina K (present en verdures de fulla verda, peix, fetge, llenties, soja i alguns olis vegetals) poden reduir l’eficàcia de la Warfarina.
 • Ha d’informar dels medicaments que pren a tots els metges (també dentistes i altres especialistes) i personal sanitari que l’atengui.
 • Comuniqui a la seva família i entorn directe que pren aquests medicaments i porti sempre a sobre la seva targeta sanitària.

Recomenacions de l’American Heart Association.

Antiagregants plaquetaris:

Els medicaments antiplaquetaris prevenen la formació de coàguls per evitar que les plaquetes s’adhereixen entre sí. Les plaquetes són un component sanguini que funciona de mecanisme de defensa per prevenir les hemorràgies mitjançant la formació d’un coàgul per parar el sagnat (evitant la pèrdua de sang) i començar a reparar l’organisme. Si les plaquetes actuen dins d’un vas sanguini, pot ser perillós. Si el coàgul que forma és en una artèria coronària, pot produir-se un infart de miocardi ja que talla el flux sanguini. Els medicaments antiagregants plaquetaris actuen sobre les plaquetes evitant que succeeixi això.

Els més coneguts són l’Adiro i el Plavix.

 • Adiro conté Àcid acetilsalicílic (AAS) que bloqueja l’agregació plaquetària.
 • Plavix conté Clopidogrel, un derivat Tienopiridinic estructuralment relacionat amb la Ticlopidina que també inhibeix l’agregació plaquetària.

Si pren Adiro és especialment important que avisi al seu dentista.

 

Com afecten a la salut bucodental?

En tots dos casos cal avisar al dentista de la medicació i tenir en compte els següents consells sobre salut dental:

Al dentista

 1. Comuniqui al seu dentista:

– Si està prenent anticoagulants i indiqui quins medicaments són, quina dosi pren i cada quan.

– Si fuma

– Si té la pressió arterial alta

– Si té diabetis

– Si té algun altre problema de salut, si està prenent més medicació, al·lèrgies, etc.

Aquest tipus d’informació és important donar-la al dentista. No oculti informació sobre la seva salut al seu dentista, pot influir en el tractament dental.

 1. Un cop el dentista l’hagi diagnosticat i li expliqui el tractament odontològic a seguir, l’informarà del risc d’hemorràgia (si n’hi ha). Per exemple, si s’han de fer extraccions dentals (treure dents), cirurgies o fins i tot higienes bucals, el dentista l’avisarà sobre els passos a seguir per evitar hemorràgies.
 2. Avisar a l’hematòleg del tractament odontològic que s’ha de fer i demanar-li un informe pel dentista (si aquest ho requereix). Ell li controlarà el nivell de coagulació de la sang, ajustarà la medicació (si cal) i completarà les instruccions a seguir per a realitzar el tractament bucal.
 3. Informi al seu dentista sobre la pauta marcada per l’hematòleg i segueixi les indicacions dels dos professionals coordinats.

A casa

Seguir una bona higiene dental diària a casa, realitzar la revisió i la higiene dental professional anual i alertar al seu metge si detecta sagnat de les genives quan es raspalla les dents.

Per a més informació, 93 870 98 06, info@centredentalcastellsague.cat o aquí.

 

Fonts:

American Heart Association. ¿Qué son los anticoagulantes y los agentes antiplaquetarios? http://es.heart.org/dheart/HEARTORG/Conditions/What-Are-Anticoagulants-and-Antiplatelet-Agents_UCM_430954_Article.jsp#.WnF1Wa7iYdV

CIM CedimCat. Tratamiento anticoagulante oral antivitamina K. http://www.cedimcat.info/index.php?option=com_content&view=article&id=225:tratamiento-anticoagulante-oral-antivitamina-k&catid=41&Itemid=472&lang=es

Fisterra. Anticoagulación. https://www.fisterra.com/Salud/3proceDT/anticoagulacionGUIA.asp#DENTISTA

Fundación del Corazón. Información para pacientes. Anticoagulación. http://www.fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/tratamientos/anticoagulante-anticoagulacion.html

GFIB. Tratamiento antiagregante en

pacientes con riesgo cardiovascular.  http://www.elcomprimido.com/GFIB/pdf/antiagregacion_largo.pdf

Grupo Terapia Anticoagulante, Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i M. Teresa Vidal. Anticoagulación oral. http://projectes.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/Publicacions/Docs/Fulls_Pacients/40_CAST.pdf

Medlineplus. Anticoagulantes y antiplaquetarioss. https://medlineplus.gov/spanish/bloodthinners.html

SESCAM. Antiagregación plaquetaria. http://sescam.castillalamancha.es/sites/sescam.castillalamancha.es/files/documentos/farmacia/iv_2_antiagregantes.pdf

Sociedad Española de Periodoncia y Osteointegración (SEPA). Pacientes anticoagulados en la clínica dental. http://www.cuidatusencias.es/pacientes-anticoagulados-en-la-clinica-dental/

Trombosis adviser. Tipos de anticoagulantes. https://www.thrombosisadviser.com/types-of-anticoagulants/

Etiquetes: , , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.