10 preguntes habituals sobre la càries infantil

Càries infantil

La Sociedad Española de Odontopediatría (SEOP) respon a 10 consultes habituals sobre la càries dental infantil que aquí comentem.

La càries afecta a un 80% de la població mundial i, d’aquests, un 10% són nens (uns 600 milions de nens i nenes). [i]

 1. Què és la càries i què la causa?

Segons indica la SEOP: “La càries dental és una malaltia crònica produïda per un desequilibri dependent del sucre que és aprofitat pels microbis que viuen a la boca per tal de fabricar àcid que destruirà les dents”.[ii]

Els gèrmens formadors d’àcid fan baixar el pH intraoral quan els sucres ingerits queden a la boca i es metabolitzen. Aquesta baixada del pH afecta l’estructura de l’esmalt desmineralitzant-lo i debilitant-lo.

 1. A partir de quina edat pot aparèixer la càries?

La càries pot aparèixer quan apareixen les primeres dents. És la coneguda com a “càries de la infància”. Per tant, és molt important proporcionar una bona higiene bucodental des de ben petits, aportar fluor i eliminar el sucre de la dieta.

 1. Per què es produeix la càries? Quins hàbits propicien la càries?

La càries es produeix per la combinació de 5 factors que faciliten la propagació dels bacteris que desfan l’esmalt amb àcid: les mateixes bactèries, l’estat de les dents, els hidrats de carboni fermentats que ingerim, la freqüència amb la que les dents estan exposades als àcids del sucre i la mancança d’una correcta higiene bucodental.

Una mala higiene bucodental i els sucres ingerits són els hàbits aliats de la càries. Les llaminadures, begudes ensucrades, sucs de fruita amb sucres afegits, etc., però també la pasta i la brioixeria (que, al contenir farina, quan es metabolitza es produeix àcid danyí), alteren el pH oral i el tornen àcid. És recomanable que els infants tinguin una dieta saludable i equilibrada i segueixin una bona higiene bucodental des de ben petits.

 1. Com es detecta?

10 preguntes habituals sobre la càries infantil 0

Els odontopediatres diagnostiquen les càries en les revisions periòdiques. Si ja a casa es detecta la càries vol dir que la càries està avançada i la dent està més malmesa. És per això que és tan important que els nens i nenes vagin al dentista des de que els surt la primera dent per anar vigilant que la salut bucodental de l’infant és la correcte, prevenir problemes i detectar-los amb temps.

Una primera senyal és un canvi de color més blanc i sense brillantor en forma de taca blanca. La segona fase ja és l’aparició d’un color groc, marró o negre i, finalment, a la tercera fase (la més visible) és quan hi ha el forat a l’esmalt. Aquesta destrucció de la dent indica que la càries està en una fase avançada.

 1. La càries fa mal?

Si la càries no és tractada i avança pot provocar una infecció que genera dolor i molèsties.

 1. És contagiosa?

Els microbis que provoquen la càries es poden transmetre oralment. La forma de transmissió més habitual és netejar la tetina del biberó o xumet amb la saliva. Encara que els pares i mares no tinguin càries, l’intercanvi de saliva pot transmetre gèrmens a la boca del nadó (la qual és estèril només néixer). Així que és recomanable netejar-los amb aigua.

 1. Com es tracten les càries en les dents de llet?

Les dents de llet (o dentició primària) són les dents que surten primerament i que cauen per deixar pas a les dents definitives.

 • Les obturacions són els tractaments més habituals.
 • Si la càries ha provocat una forat gran a la peça, se sol col·locar una corona metàl·lica que permet la masticació i evita l’extracció de la peça.
 • Si la càries ha provocat una infecció, es pot tractar la infecció amb una pulpotomia o una pulpectomia en el que es retira i neteja el nervi de la dent. En el cas de la pulpotomia es retira part del nervi i en el cas de la pulpectomia es retira tot el nervi.
 • Si la infecció provocada per la càries ho determina o la dent està massa destruïda, llavors és quan s’extreu la dent de llet. Per evitar que la dent definitiva es quedi sense espai i no pugui erupcionar correctament, es col·loca un mantenidor d’espai on abans hi havia la dent de llet fins que la definitiva surt.

Recordem que cada cas és diferent i és l’odontopediatre qui ha de diagnosticar i determinar el tractament adequat a cada nen i nena.

 1. Una càries en una dent de llet pot afectar a la dent definitiva?

Si la infecció a la dent de llet arriba a l’os que hi ha entre la dent temporal i la dent definitiva i afecta al germen permanent, pot crear una bossa de pus que afecti a la dent definitiva: malformacions, taques o lesions secundàries… Es detecta amb radiografia.

Cal deixar de pensar que les dents de llet, com que cauen, no cal cuidar-les.

 1. Una càries pot afectar a altres òrgans?

Segons la SEOP, “qualsevol infecció a l’organisme pot provocar afeccions cardíaques en pacients que han patit problemes vasculars, cardiopaties congènites o febres reumàtiques de petits. Són casos extrems controlats pel cardiòleg, però que l’odontopediatre ha de conèixer”.

 1. Quins consells podríem seguir per prevenir la càries infantil?

 • Seguir una bona higiene bucodental desde nadons.
 • Anar a les revisions periòdiques de l’odontopediatre.
 • Fer les fluoritzacions determinades per l’odontopediatre. Les fluoritzacions s’utilitzen per reduir la incidència de la càries ja que el fluor reacciona amb els cristalls d’hidroxiapatita de l’esmalt i els converteix en cristalls de fluorapatita (molt més resistents a l’acció dels àcids).
 • No dormir amb el biberó amb sucs ni sucres. Només amb aigua.
 • No untar el xumet en mel, sucre, suc de fruita…
 • No netejar el xumet o la tetina del biberó amb la saliva. Millor amb aigua.

La SEOP recomana que els nens i nenes vagin a l’odontopediatre cada 6 mesos per prevenció.

“Les dents de llet, com que acaben caient, no cal cuidar-les tant.” Error!

FONT:

[i] [ii] Sociedad Española de Odontopediatría (SEOP), “10 preguntas sobre las caries” https://www.odontologiapediatrica.com/para-padres/10-preguntas-sobre-las-caries/

Més informació:

A la nostra clínica dental del carrer Sant Jaume 43 Baixos de Granollers, al 93 870 98 06 o a info@centredentalcastellsague.cat

Odontopediatria: https://www.centredentalcastellsague.cat/tractaments/odontopediatria/

Sucre, aliment de la càries: https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/sucre-aliment-de-la-caries/

Xumar-se el dit té majors conseqüències en la salut bucal que el xumet? https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/xumar-dit-te-majors-consequencies-salut-bucal-que-xumet/

Odontopediatra, tipus de dentista infantil: https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/odontopediatra-tipus-dentista-infantil/

Com netejar les dents del meu nadó: https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/com-netejar-les-dents-del-meu-nado/

9 consells de salut bucodental per a infants durant les vacances d’estiu: https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/9-consells-salut-bucodental-infants-vacances-estiu/

Torna a l’escola amb la salut bucodental: https://www.centredentalcastellsague.cat/salut-dental-i-noticies/torna-a-lescola-amb-bona-salut-bucodental/

Etiquetes: , , , , , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.