10 funcions de la saliva

La saliva, la nostra defensa natural dels teixits orals

La professora de Medicina Bucal Mª Pía López Jornet, en el “Libro blanco sobre saliva y salud oral” de la FDE i el Consejo General de Dentistas de España, detalla les 10 funcions de la saliva entorn a la defensa i el manteniment dels teixits orals que aquí exposem.

La saliva té diversos components: aigua, mucina, lisozima, amilasa, proteasa, calci, bicarbonat, fosfat… Gràcies a ells la saliva és essencial per a la salut bucodental i digestiva de l’organisme.

1. Humidificació i lubricació de la mucosa bucal i els llavis.

Els components de la saliva com l’aigua i la mucina lubriquen la boca per a una bona dicció, masticació i deglució i protegeixen les mucoses de la cavitat oral i labial. La seva viscositat, elasticitat i adherència facilita que la saliva recobreixi els teixits orals i faci “bola” amb l’aliment mastegat.

10 funcions de la saliva 0

2. Control de la microbiota oral.

La saliva té mecanismes antimicrobians que mantenen l’equilibri ecològic dels microorganismes que viuen a la boca i fa de barrera protectora contra agents patògens.

3. Neteja.

L’acció hidrocinètica d’empassar saliva juntament amb els moviments de la llengua i dels llavis, neteja i arrossega les restes d’aliments, de bactèries, fongs i virus que hi puguin haver a la cavitat oral.

4. Conservació dels teixits orals.

Quan les dents surten (erupcionen) la saliva els proporciona els minerals necessaris per a que les dents puguin madurar i tenir una superfície dentaria més dura i menys permeable al medi bucal.

10 funcions de la saliva 1
@Pixabay

5. Digestiva.

La saliva és fonamental en el procés digestiu. És la primera secreció que entra en contacte amb l’aliment, el prepara per a la digestió barrejant-s’hi i fent-ne una bola.

6. Neutralitzadora.

Gràcies al bicarbonat de la saliva, neutralitza el pH de la boca.

7. Gust.

L’aigua de la saliva dissol els components sòlids de l’aliment i excita les cèl•lules de les papil•les gustatives, neteja les papil•les per permetre que els botons gustatius puguin reconèixer els diferents sabors.

8. Dissolvent i tèrmica.

La saliva és capaç de dissoldre substàncies àcides per tal de mantenir el pH i, a la vegada, refreda aliments calents i escalfa els freds.

9. Excretora.

La saliva elimina urea, àcid úric, determinades hormones i virus com els causant de les paperes.

10. Diagnòstica.

La saliva conté una gran varietat de metabòlits, proteïnes, ADN, enzims, hormones, anticossos, antimicrobians i altres molècules que poden estar associats amb el fenotip d’una malaltia. Així que la saliva ens pot servir com a indicador d’alteracions i cada cop s’està utilitzant més pel diagnòstic de determinades malalties segons indica la Prof. Mª Pía López en el seu estudi.

Més informació: 93 870 98 06, info@centredentalcastellsague.cat, al carrer Sant Jaume 43 Baixos de Granollers.

FONT:
FDE I CONSEJO DENTISTAS. “Libro blanco sobre saliva y salud oral.” (Gener 2018) http://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-del-consejo/publicaciones-del-consejo/libros-del-consejo/item/1445-libro-blanco-sobre-saliva-y-salud-oral.html
http://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-del-consejo/publicaciones-del-consejo/item/download/1370_1d4cb7fd6a777b6085a4beb2c6f540c9.html

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Ortodoncia Gracia Adrados SLP tractarà les seves dades personals amb la finalitat de gestionar les comunicacions d'aquest blog i donar resposta a les consultes plantejades pels usuaris. La base legal pel tractament de les seves dades és el consentiment de l'interessat. No es cediran dades a tercers, excepte obligació legal. L'usuari té dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets com s'explica en l' Avís Legal i Política de Privacitat.