Salut dental i Notícies
10 funcions de la saliva
La saliva, la nostra defensa natural dels teixits orals
La professora de Medicina Bucal Mª Pía López Jornet, en el “Libro blanco sobre saliva y salud oral” de la FDE i el Consejo General de Dentistas de España, detalla les 10 funcions de la saliva entorn a la defensa i el manteniment dels teixits orals que aquí exposem.
La saliva té diversos components: aigua, mucina, lisozima, amilasa, proteasa, calci, bicarbonat, fosfat… Gràcies a ells la saliva és essencial per a la salut bucodental i digestiva de l’organisme.
1. Humidificació i lubricació de la mucosa bucal i els llavis.
Els components de la saliva com l’aigua i la mucina lubriquen la boca per a una bona dicció, masticació i deglució i protegeixen les mucoses de la cavitat oral i labial. La seva viscositat, elasticitat i adherència facilita que la saliva recobreixi els teixits orals i faci “bola” amb l’aliment mastegat.
2. Control de la microbiota oral.
La saliva té mecanismes antimicrobians que mantenen l’equilibri ecològic dels microorganismes que viuen a la boca i fa de barrera protectora contra agents patògens.
3. Neteja.
L’acció hidrocinètica d’empassar saliva juntament amb els moviments de la llengua i dels llavis, neteja i arrossega les restes d’aliments, de bactèries, fongs i virus que hi puguin haver a la cavitat oral.
4. Conservació dels teixits orals.
Quan les dents surten (erupcionen) la saliva els proporciona els minerals necessaris per a que les dents puguin madurar i tenir una superfície dentaria més dura i menys permeable al medi bucal.
5. Digestiva.
La saliva és fonamental en el procés digestiu. És la primera secreció que entra en contacte amb l’aliment, el prepara per a la digestió barrejant-s’hi i fent-ne una bola.
6. Neutralitzadora.
Gràcies al bicarbonat de la saliva, neutralitza el pH de la boca.
7. Gust.
L’aigua de la saliva dissol els components sòlids de l’aliment i excita les cèl•lules de les papil•les gustatives, neteja les papil•les per permetre que els botons gustatius puguin reconèixer els diferents sabors.
8. Dissolvent i tèrmica.
La saliva és capaç de dissoldre substàncies àcides per tal de mantenir el pH i, a la vegada, refreda aliments calents i escalfa els freds.
9. Excretora.
La saliva elimina urea, àcid úric, determinades hormones i virus com els causant de les paperes.
10. Diagnòstica.
La saliva conté una gran varietat de metabòlits, proteïnes, ADN, enzims, hormones, anticossos, antimicrobians i altres molècules que poden estar associats amb el fenotip d’una malaltia. Així que la saliva ens pot servir com a indicador d’alteracions i cada cop s’està utilitzant més pel diagnòstic de determinades malalties segons indica la Prof. Mª Pía López en el seu estudi.
Més informació: 93 870 98 06, info@centredentalcastellsague.cat, al carrer Sant Jaume 43 Baixos de Granollers.
FONT:
FDE I CONSEJO DENTISTAS. “Libro blanco sobre saliva y salud oral.” (Gener 2018) http://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-del-consejo/publicaciones-del-consejo/libros-del-consejo/item/1445-libro-blanco-sobre-saliva-y-salud-oral.html
http://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-del-consejo/publicaciones-del-consejo/item/download/1370_1d4cb7fd6a777b6085a4beb2c6f540c9.html