Inici » Pròtesi dental mínimament invasiva - Centre Dental Castellsagué

Gaudeixi d’un somriure cuidat

Quan parlem de pròtesi mínimament invasiva partim de l’odontologia mínimament invasiva, en la que per fer un tractament dental s’intenta conservar el màxim teixit sa de la dent, tocant el mínim possible l’estructura dentària.

El que busquem en tots els tractaments és ser molt conservadors i allargar al màxim la vida de les dents. És per això que quan tenim una dent o queixal destruït busquem la solució més senzilla, sempre i quan l’estat d’aquest ens ho permeti.

Proposem algunes pròtesis mínimament invasives:

  1. “Carillas” (caretes) de composite: es caracteritzen per ser un tipus de pròtesi totalment reversible i sense necessitat de treure dent, és a dir, que deixem la dent intacte. Amb una tècnica adhesiva especial i amb un material específic, els composites d’estètica, s’aconsegueix donar la forma i color desitjats sense necessitat d’emportar-nos teixit sa.
  2. Incrustacions: les incrustacions són un tipus de pròtesi per a premolars o molars que presenten una gran destrucció i que requeririen una reconstrucció molt gran, pel que pot suposar un alt risc de fractura.
  1. Es prepara només la cavitat afectada, traient tota la zona de càries o d’empastament, si en porta, i deixant la part sana del queixal. Es pren un motlle i s’envia al laboratori on el protèsic prepararà una pròtesi totalment adaptada al queixal.Poden ser totalment ceràmiques o de compomer, una resina que presenta una resistència similar a la de l’esmalt. Un cop provades i ajustades, es cimenten amb una tècnica adhesiva específica per aquest tipus de pròtesi.Hi ha tres tipus d’incrustacions segons la part afectada:
  • Inlay: quan només ocupa la part central del queixal.
  • Onlay: quan ocupa la part central i alguna de les seves cúspides.
  • Overlay: quan la incrustació cobreix totes les cúspides d’un queixal per protegir-lo de possibles fractures quan les parets estan molt debilitades.

Prótesis dental mínimamente invasiva

Quan es recomanen?

Quan volem modificar la forma o el color de les dents.

Requereixen un manteniment especial?

S’han de cuidar com qualsevol altra dent. Si es té una bona higiene oral no hi ha d’haver cap problema. És important fer les revisions anuals per si cal polir o fer algun retoc.

 

La única precaució a tenir en compte son els entrepans i altres aliments que puguin fer palanca i puguin fer saltar algun trosset (pipes, mossegar-se les ungles, etc.). Tot i així, si això passés, amb un senzill retoc es pot tornar a aconseguir l’estètica desitjada. És un dels avantatges d’aquest material.

Quan s'aconsella fer un overlay?

Quan un queixal està molt debilitat perquè té una gran destrucció per càries, una gran reconstrucció antiga, o quan s’ha fet una endodòncia, ja que les parets que queden solen ser molt primes i hi ha més risc de fractures.

I no és millor posar-hi una corona o funda si està tan debilitada?

No podem generalitzar, s’ha d’estudiar cada cas individualment per veure quina és la millor solució, però en molts casos podem protegir-la només posant un overlay. Així mantenim al màxim l’estructura dentària i no la debilitem més. Si té més dubtes al respecte, pot demanar hora online i els nostres especialistes estudiaran el seu cas per tal de resoldre-li els dubtes que calguin sobre la seva salut bucodental.

Especialistes:

Laura García Palma

Odontòloga

Col. 4465 pel COEC

Odontòloga col·laboradora en el Centre Dental M. Castellsagué.

Laura García Palma

Anna Jofré Puigcorbé

Odontòloga

Col. 5708 pel COEC

25 anys d’experiència en el Centre Dental M. Castellsagué com a auxiliar, higienista dental i posteriorment col·laborant com a odontòloga.

Anna Jofré Puigcorbé

Relacionado:

  • No s'ha trobat res.